Pole hullu, põhimõtete eest tuleb seista.

See on üks võimalus asju näha.

Kas Ukraina probleemil on ka mingi lahendus? Sest kaua võib, ja mis peaasi, kuhumaani võib? Kaubandussõjast ja külmast sõjast tasapisi "kuuma" sõjani?

Putini eesmärgid on dikteeritud kartusest, mille ta sõnastas seitse aastat tagasi Münchenis julgeolekukonverentsil suurt tähelepanu (kuid vähest mõistmist) pälvinud kõnes.

Ta teatas, et ei taha NATO laienemist ida suunas. Venemaad olla kunagi veetud ninapidi: NATO omaaegne peasekretär Manfred Wörner lubas 1990. aastal, et NATO väed ei laiene kaugemale Saksamaa territooriumist. Millega tagatakse N. Liidu julgeolek. Putin küsis Münchenis, mis on neist lubadustest saanud.

Siin on üks loogikalõks. Ka Eesti julgeolekuanalüütikud on öelnud, et Putin silmakirjatseb, sest Wörner andis lubaduse riiklikule moodustisele nimega N. Liit. Mitte tänasele Venemaale.

Pika habemega küsimusele N. Liidu ja tänase Venemaa vahelisest võrdusmärgist vastatakse erinevalt. Mõnikord me ei pane - NATO laienemisest rääkides. Mõnikord paneme - kui on vaja nõuda kahetsust kommunistlike kuritegude eest.

Putin igatahes teatas seitse aastat tagasi, et Venemaad (kui N. Liidu õigusjärglast) on tüssatud ja edaspidi on selline tegevus Moskvale vastuvõetamatu. Varjatud ähvarduse intensiivsusest ei saadud hästi aru. Putin seletab nüüd asja tegudega: 2008. aastal vallandas ta sõja Gruusiaga, praegu meisterdab Ukrainasse permanentset kriisikollet.

Jah, Ukrainale pakuti teatud lepingut Euroopa Liiduga. Mitte NATOga! Ent Moskvas nähakse maailma nii, et EL läheb ees ja NATO tuleb järel. Kõlas häda-hüüd - kohe-kohe on NATO tankid Voroneži külje all!

Moskva strateegid keerasidki ohu tõrjumiseks Ukraina tuksi, nad tahavad muuta Ukraina "läbikukkunud riigiks".

Briti lehe Independent teatel peetakse Berliini ja Moskva vahel Ukraina kriisi reguleerimiseks salaläbirääkimisi. Õudsete detailidega, näiteks Krimmi annekteerimise tunnustamine.

See on meie maailmajaos ristitud juba MRP2ks.

Ma loodan me kindlameelsusele. Mu vaimusilmas on Mart Laar, kelle ratastoolile on kinnitatud kuulipilduja. Ratastool veereb Sinimägede frondile. Mina olen valmis tulema linti ette söötma. Näen me jaos ka Jürgen Ligit, THId ja kõiki teisi sirgeselgseid mehi, kes tibladega võitlemisel on seni piirdunud vaimse kuulipildurlusega.

Koidab päev, kui saame teada, kes on meist õige eestlane.

Ja ei mingit -NATOt. Tuleb ise hakkama saada.

Ai-tšihh, ai-tšahh, ai-tšahh, ai velled.