Ilusas ja ideaalses Eestis, kus inimesed on isamaalised ja lasterikkad, peaksime Võidupüha päeval sel aastal kõigepealt väisama Viljandit või vähemalt vaatama ETV vahendusel seal toimuvat paraadi, seejärel võiks oma esivanemate haualt läbi jalutada. Ja oma jaanilõkke tule võiksid tõelised patrioodid võtta oma maakonna lõkkest, juhul kui see ikka on süüdatud sellest võidutulest, mille President Viljandis läidab. Siis võiks käia saunas ja veidi viksilt pereringis aega veeta. Ajal, mil koidik hämarikule kätt hakkab ulatama, võivad nooremad üle aedade kalpsata, lilli korjata, jaaniusse otsida ja kasteheinas elu üle järele mõelda. Hommikuse kastega võiks veel nägu pesta ja ülejäänud aastaks meelde jätta, et nüüd küll on õnn õue peal.

Tegelikus Eestis on asjad aga nii nagu pea üleilmselt jõulude paiku. Kõik vinguvad. Osad on jaanikufännid, neile meeldib grillida ja niisama sõpradega aega veeta, võibolla rumalusi teha, pisut mürada ja pärast aasta otsa meenutada või haavu lakkuda. See on seltskond, kus vingutakse peamiselt ilma üle. Osad vihkavad jaanipäeva sama kirglikult kui jõule, kurdavad, et pole ikka see, mis tegelikult peaks olema, et ikka tegelikult tuleks aga üle lõkke hüpata ja viljakuserituaale läbi viia, mitte just mällu juua ja nikkuda, aga midagi sellesarnast vaoshoitumas versioonis sõnastatuna. Nemad vinguvad peamiselt selle esimest liiki seltskonna aadressil, kuigi eesmärk on neil sama. Lihtsalt nende arvates üllam. Siis on seltskond militariste ja paatoslikke patrioote, kelle jaoks on oluline tähistada ammumöödunud sõja ajaloohõlma vajunud võitu ja keda panevad muretsema inimesed, kelle jaoks suvine pööripäev on ennekõike jaanilaupäev, olgu grill või müstiline öö, ja Võidupüha jääb tagaplaanile. Nemad vinguvad, sest nende arvates on see seltskond, kes paraadi ei vaata ja ausamba juurde pärga ei vii, niisugused inimesed, kellele Eesti korda ei lähe. Ja siis on see seltskond, kes on kategooriliselt jaanikuvastased, ei vaata paraadi ja lõket ka ei tee. Nemad vinguvad, et jaanipäev võiks üldse olemata olla, ja püüavad selle päeva olemasolu eirata. Ja hea on, sest just nemad on näiteks nõus puhkepäevased vahetused ära tegema. Üldiselt on jaanipäeva ümber sama palju vingumist kui lõkkesuitsuvingu, mille sisse õige pea terve Eesti ööseks upub.

Mina teen üldiselt nii nagu jumal juhatab. Vahepeal ma olen vingunud, et nõme jaanipäev, vihma nagunii kogu aeg sajab ja vastik ja pole mulle vaja. Aga samas mõnel aastal olen isegi täitsa hea meelega lõkke ääres istunud, hoolimata vihmast. Paraadi olen vaadanud. Ja üldiselt vaba päeva üle pole kunagi nurisenud. Eestlastel on selle Võidupühaga väga vedanud. Peaksime ütlema aitäh oma sõjarditest esivanematele, kes hurraaga võidule marssisid just Jaanikuga samal ajal. Sest nüüd saame me ürgse tava kohaselt grillida ja rulluda ilma igasuguste süümepiinadeta. Hommikuni üleval olla on ju ikka palju mõnusam, kui järgmisel päeval ei pea kohe tööd rabama hakkama. Mujal maailmas tähistatakse suvist pööripäeva ju niisamuti, aga meie oleme see kant, kus meil on selleks lausa riiklik püha. Vaesed rootslased kerivad oma Midsommarit alati pööripäevale lähima reede peale, soomlased panevad oma Juhannuse püsti laupäeviti, samamoodi nädalavahetuse peale sätitakse oma pidustused Iirimaal. Meiega koos hõisatakse head jaanikut Lätis, Leedus ja Quebecis, sealgi on 24. juuni vaba päev.

Olgu Võidupüha või mitte, suvine pööripäev on inimesi hullutanud üleilmselt aegade hämarusest alates. Meil kõigil on vähemalt üks jaanipäev, mida võiks vanuigi veel härdusega meenutada. Ja võibolla mõni selline, mis eriti vastik tundub. Ole sa jaanipäeva ajal ükskõik kus maailma otsas, ikka leiad kellegi, kes on varmas sinu jaanitulelugusid kuulama ja tahaks seda järele proovida.

Ma arvan, et ma vaatan paraadi telerist, panen esivanematele küünla ja kui just vihma ei saja, siis lähen õhtul suvilarajooni külla. Mitte nii kaugele, kust soovi korral kohe koju ei saa, kui juhtub jamaks minema. Peaks olema küll hea plaan. Alguses mõtlesin vinguda, aga siis mõtlesin ümber. Juhtub. Head grillipidu, ülevat Võidupuha ja ilusat paganlikku jaaniööd kõigile eestlastele igas maailma nurgas.