Aasta 2014 sunnib jällegi väärtusi kaitsma. Ajakirjanduse sõltumatuse nimel võtsime Ekspress Grupi hõlma alla suure Vene portaali Lenta.ru toimetuse, kelle Kreml kevadel töölt vallandas. Vene demokraatlike ajakirjanike uueks avaldamiskohaks sai Spektr.Delfi.lv, mida käiakse Venemaalt palju lugemas. Venemaal on täna vaba ajakirjandust vähem kui 25 aastat tagasi.

Mis väärtused "neil" veel on, millest meie 25 aastaga võõrdunud oleme ja siia enam ei taha? Teiste sõnadega, mis oleks Eestis teisiti, kui Kremli vaim lehviks kuidagi üle Peipsi?

Esimesena kaoks sõnavabadus, olen kindel. Mõned meile tuttavad inimesed hakkaksid jutlustama Eesti Vabariigi vastu. Mõned lollusest, enamik aga praktilistel kaalutlustel.

Ettevõtjad, nagu mina, ei saaks äri teha, ilma et peaksid mingile isakesele pugema või tema parteile kingitusi viima. Mind ajab öökima, kui Venemaal (ja ka Ukrainas, muide!) pakuvad ärivõimalusi libedad tegelased, kellel on "administratiivne ressurss".

Oot-oot. Kas ei korraldanud ka Eesti minister oma "pensionisamba" nimel ühele klannile hõlpsat rikastumist? Millises linnavalitsuses, kas Tuula või Tallinna omas tehti video, kus ametnik oma kabinetis sularaha vastu võttis?

Ultima Thule laulis: muuseas, meie endi seas...
Olgu. Meie liikluspolitsei ei võta altkäemaksu. Isegi lätlastel on seda raske uskuda.

Mõned väärtused jätavad meid leigeks. Usk näiteks. Seevastu Venemaal on jumalausk tugev. Neil on veel üks usk, patriotism, mille kohta mul pole midagi öelda, senikaua kui see püsib riigipiiride sees.
Pereväärtused... Pole vist parim aeg neid arutada. Võrdsus, naised-mehed? Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioonis pole ühtegi naist. Ka materiaalne võrdsus ei kõneta Eestit, sest Eesti rikkad ja vaesed (samuti Rootsi ja Inglismaa omad) kihutavad täie hooga eri suundades.
Ent.

Valijad saavad meil valitsusi vahetada. Moskvas ei saa. Moskvas leiutati aastal 2000 enneolematu süsteem, kus eelmine president (toona Jeltsinist) MÄÄRAB järgmise presidendi. Kõik muu (homode otsimine, filmides roppude sõnade keelamine, välisagentide otsimine, NATO siunamine ja "leppimatu võitlus korruptsiooniga") on kampaania selle veidra süsteemi säilitamiseks.

Jajah. Mugav on laduda Tallinna kesklinna kabinetist Venemaale sarvede vahele. Kuidas Eesti Ekspress oma sünnipäeval ise põhiväärtusi edendab? Eesti trump on see, et valitsusel on rahva mandaat ning meedia otsib tõde. Kui ei otsi, siis juhatage või pilgake ja ärge tellige.
Vähem ida!
Tõde, mitmekesisust, vabadust!