Seitse võrdse kohtlemise teemadega tegelevat organisatsiooni protestisid Liisa Pakosta määramise vastu juba enne selle teatavakssaamist. Ministeeriumi komisjon hindas pädevaimaks kandidaadiks hoopis Kari Käsperi.

Eesti Päevaleht on ka varem täpselt ette aimanud, kui Isamaa partei juhid oma parteikaaslasi kõrgesse riigiametisse sätivad. Kaitseminister Mart Laar kehtestas ootamatult ministeeriumi meedianõuniku valimisel nõude, et nõunik peab olema teadusdoktor. EPL ennustas, et sel teel toob Mart Laar ministeeriumi palgale sõbra ja parteivenna Lauri Vahtre.

Vahtre oli vihane, et EPL nii täpselt ette ennustas, ja tõi esile oma perekonna rahavajadust. "Te kratsite välja skandaali mitte millestki. Miks peab – kurat! – vinguma ja sügelema, nagu kellelegi halba tehtaks? Ma pean tööd tegema, mul on perekond," teatas Vahtre aastal 2011.

Nii Pakosta kui ka Vahtre puhul jäid pika ninaga kandidaadid, kes konkursil ausalt osalesid, ent kel polnud ilma isamaalise toetuseta lootustki ametit saada.

Keskerakond sai lahti ägedast kriitikust

Samal ajal Lauri Vahtrega sai endale ameti ka Evelyn Sepp, kes 2011. aastal kritiseeris vihaselt Keskerakonna autokraatlikku juhtimist. Kui Eesti Ekspress sahistas, et Kultuurikatla juhataja koht on määratud Evelyn Sepale, teatas Sepp, et ta ei ole üldse kandideerimist otsustanudki. Kultuurikatla juhi kohale kandideeris ka kultuurikorralduse tausta ja hea võõrkeeleoskusega kandidaate. Ent valiti Evelyn Sepp, nagu Ekspress sahistas – hoolimata kõigest eitamisest.

Värske võrdõigusvolinik Liisa Pakosta lubab IRL-i ridadest välja astuda. 2011 Kultuurikatla juhatuse liikmeks valitud Evelyn Sepp loobus kritiseerimast Keskerakonda.

Erakonnad võtavad endale riigi avalikes ametites kohti, mis ei ole mõeldud erakondade sisemiste probleemide ja ustava kaadri sissetulekuprobleemi lahendamiseks, vaid parimatele kandidaatidele.