Briti päevalehed avaldasid hiljuti uuringu, milles 2000 küsitletut väitsid, et nende kõige õnnelikumad eluaastad langesid 34. sünnipäeva kanti. Eelnimetatud kuulsused on omadega just sealmaal ning kellelgi pole põhjust vaielda: neil läheb praegu tõsti hästi. Kim sai äsja maha 352leheküljelise raamatuga. Pealkirja all “Selfish” ilmusid tema kogutud teosed – selfie’d. Tal on kooselust kuulsa Kayne Westiga väike tütar.

Filmistaar ja muusik Ryan Gosling on 34 aastaga teeninud 36 miljonit dollarit. Esikaunitar Eva Mendesega sündis neil eelmisel aastal tütar.

34aastane Christina Aguilera kihlus möödunud aastal ja sünnitas tütre, selle aasta veebruaris aga võitis tema lugu “Say Something” Grammy auhinna.

Justin Timberlake’i ja Jessica Bieli perre sündis hiljuti poeg. Paris Hilton (34) sai äsja valmis oma järjekordse plaadi, ta teenib Ibizal plaati keerutades 347 000 dollarit tunnist ja – mis kõige tähtsam – leppis hiljaaegu ära oma lapsepõlvesõbranna Kim Kardashianiga, kelle tagumikku oli ta võrrelnud kodujuustu täis topitud prügikotiga. Nüüd ollakse jälle rahujalal, sest 34aastastele naistele nääklemine enam ei sobi. Jah, enam ei sobi neid ka tüdrukuteks nimetada.

Kolmkümmned neli peaks olema vanus, mil päike on jõudnud seniiti – ei mingeid varje kuskilt suunast. Segased tormi ja tungi aastad on möödas, paljugi on paika loksunud ning mis kõige tähtsam: eelmiste aastate ponnistused hakkavad silmanähtavat vilja kandma. Peadpööritava kiirusega vuhisenud armusuhete rulett on jäänud püsima võidukal panusel: ainus ja igavene armastus, elukaaslane on leitud. Põnev on sisustada esimest oma maja, mille laenu maksad kerge südamega, sest väljavaated sissetulekule annavad enesekindlust. Ja see pole enam niisama sõpradega peo pidamise paik, vaid kodu, kus kostab väikeste taldade paterdamist...

34 on värske, ent küps. Energia, tervis, eneseusk – kõik on seniidis. Viagra, Prostamol Uno ja näo ringlõikuse teemad kuuluvad veel huumori valda. Kui nüüd purakat ei tule, siis, kahju tunnistada, seda tõenäoliselt ei tulegi...

Ameerika Psühholoogilise Assotsiatsiooni kodulehel avaldatud uuring “Stress in America” annab sellele hosiannale natuke teise rakursi.

Tegelikult vastasid sellesse vanusegruppi kuulujatest 40%, et stress on kasvanud ning hoiab neid öösiti ärkvel. Depressioonitase on kõrge: selles vanuses stressatakse töö ja raha – stabiilsuse – pärast (neist vanemaid teevad ärevaks tervisemured ja pereprobleemid). Iga teine 34aastane on võidelnud stressiga ning püüdnud sellele lahendust leida.

Kuidas seda tehakse? Mida noorem põlvkond, seda rohkem otsitakse abi tervislikest eluviisidest. Enamasti saadakse madalseisust üle spordiga (üle poolte stressijuhtudest). Veidi vähem otsitakse kergendust muusikast. Järgnevad raamatud ja sõprade seltskond. Umbes iga viies otsib lohutust söömisest. 16–20% pöörduvad kiriku või vaimsete praktikate poole. Umbes 15% otsib abi alkoholist. Eelviimasel kohal on šoppamine ja kõige vähem abi loodetakse suitsetamisest.

Uuringuid selle kohta, millist vanust peetakse kõige õnnelikumaks, on sama palju kui maailmas psühholooge. Kahekümneselt annab õnnetunde muretus ning vastutusvajaduse puudumine. Neljakümnesed surfavad elu laineharjal: kõik on käes, karjäär, raha, eneseteostus. Viiekümnesed naudivad pingutuste vilju – nüüd on aeg ümbermaailmareis reserveerida. Kuuekümnesed on uhked vanavanemad jne. Igal vanusel on omad plussid-miinused. Teistpidi võttes: kahekümneselt tundub kõik nii ebakindel ja määramatu. Kolmekümneselt unistad ainult ühest välja magatud, titekisata ööst, tühja neist ööklubidest. Neljakümneselt hakkab kehakaal muret tekitama, raha hakkab kuluma mitmesugustele spetsialistidele. Viiekümneselt võiks veel nii mõndagi teha, aga nooremad trügivad kukil...

Tuntuim arengupsühholoog Eric Ericson ütleb, et kolmekümnendate alguses vahetub varane täiskasvanuiga, mil inimesed keskenduvad armastusele, hoolimise ja hoolitsemise perioodiga – vanus on küps püsisuhteks ja pere loomiseks. Selles vanuses peaks intiimsuse teema paika saama. Kui ei saa, siis tunneb inimene end isoleerituna. See on selles vanuses arenguülesanne, mida ei tasu eirata. Pärast 34 järgneb elu pikim periood – küpsemine. Töötamine, panustamine ühiskonda. Kui inimene ei leia selles vanuses eneseteostust, tunneb ta stagnatsiooni. Päris Elu on nüüd kohale jõudnud. Kõik on nii nagu on.