05.11.2014, 04:00
Külma ilma vürtsid
Eksootilised vürtsikad toidud on asendamatud, kui väljas
on külm, rõske ja pime. Kõige lihtsamini aitab sooja sisse saada kuum jook, eriti tõhusalt töötab see koos pisikese vürtsiga. Natuke ingverit teesse, tšillit kakaosse või kaneeli kohvisse soojendab kiiresti üles ja aitab külmetuse vastu.
FOTO:
Selleks et kodune menüü talviselt vürtsikam oleks, ei pea omama meetripikkust maitseaineriiulit ega rahvusköökide kokaraamatuid. Toidule eksootilise maitse andmiseks piisab kolmest-neljast maitseainest.
Lisades liharoogadele kaneeli, muutuvad need idamaiseks, ingveriga maitsestamine viib meeled Aasiasse ja tšilliga vürtsitamine Mehhikosse. Kui soola asemel kasutada sojakastet, on toit hiinapärane, kalakaste seevastu annab soolaka maitse Tai ja Vietnami köökides.
Vürtsidega ei tasu üle pingutada. Mitme vürtsi koos kasutamine võib tekitada suus tulekahju. Näiteks tšilli üksinda ei olegi nii hull, aga sellel teraval pipral on omadus teiste vürtside maitsed eriliselt välja tuua.