Tervislikum lastemenüü
„Üldiselt me eelkooliealiste lastega restorani väga ei trügi. Reeglina ei ole laps sellest vaimustatud ja ise ei saa samuti õhtut nautida, sest pead valvama, et laps ära ei jookseks ja teisi ei segaks,” ütleb kolme poja ema Tuuli Mathiesen, kes toiduvaldkonnaga iga päev kokku puutub. „Regulaarselt hakkasime lastega välja söömas käima siis, kui nad jõudsid kooliikka. 1. septembrit oleme aastaid tähistanud Controventos, seda eelkõige menüü pärast,” lisab ta.
„Koorene pasta ja kartulipüree küpsetatud lõhe või kanaga pole küll mingi terviseroog, aga viineritest ja friikartulitest parem valik kindlasti,” arvab peakokk Koit Uustalu Neikidis pakutava kohta. „Oleme alati nõus kohendama lapse jaoks toite menüüst. Minu arust on õige, kui lapsi varakult n-ö päris toiduga harjutatakse,” teab noor isa.
Sama suund on võetud nii mõneski teises söögikohas. Umami lastemenüüst leiab samuti koorese Lastepasta ning lõhe kartulipüree ja värske kurgiga. Olemas on ka friikartulid, ent Umami stiilis, erinedes McDonald’si omadest nii sisult kui ka vormilt nagu öö ja päev.

Suur mängunurk ja turvatud aed
Umamis on lastenurga asemel armas lastetuba ja see on peredele argumendiks, miks sinna ikka ja jälle tagasi minnakse. Suvel ahvatleb võimalus õunapuude vahel ringi joosta ja mänguhobuga ratsutada.
Lastele palju mängulusti nii toas kui ka õues pakub veel Lucca Tabasalus. Seal antakse igale lapsele individuaalne menüü, mille saab pärast toitude valimist ära värvida.
NOP Kadriorus meelitab lapsi toreda lastenurgaga, lisaks saab suvel mängida liivakastis.
„Kuna meie lapsed on suured pitsasõbrad, küsivad nad sageli ka Attimod. Seal on tore lastenurk, kus pere pisim tegevust leiab,” on kuueaastase poisi ema Tuuli rõõmus. „Vapianos tekitab alati elevust pult, millega pitsa valmimisest märku antakse.” Lastega saab end mõnusalt tunda veel Tondi Grillis ja Al Bastiones (eriti suvel, kui siseaeda pääseb).
„Ka Platzis on lapsega üsna mugav einestada, sest olemas on nii mängunurk kui ka mähkimislaud, kui päris titega tulla,” teab toidublogija Tuuli. „Platz asub Rotermanni platsil, kus on olemas mänguväljak. Suvisel ajal on lapsega sööma minnes alati eelduseks see, et terrass ei paikneks autotee ääres või oleks aiaga piiratud,” muretseb koolieeliku ema lapse turvalisuse pärast.

Kuhu minna väljaspool Tallinna?
„Suvel käime lastega kindlasti rohkem väljas ja loomulikult on ületamatult mõnus koht Põhjaka,” soovitab Tuuli. „See on ka minu kuueaastase lapse eriline lemmik,” kiidab toidublogija Ragne Värk. „Üldiselt kehtib poja puhul reegel, et mida kodusemad road, seda parem. Põhjakas saan alati kindel olla, et mingisugust pirtsutamist ega toidu järelejätmist ei ole. Võimalusel saab tellida menüüst ka väiksema portsu. Lisaks on Põhjaka hea näide sellest, et lastenurk ei ole vajalik, sest juba sealne hoov koos lemmikloomadega on piisavalt põnev.”
Pärnus satub Tuuli lastega kõige sagedamini Supelsakstesse ja Raimondisse. „Kui suvepealinnas hommikusöögikohta otsite, seadke sammud Endla teatri kohvikusse,” soovitab pärnakas Ragne. „Äripäeviti on see avatud kella 8.30st, hommikusöögimenüü on seal suur ning hinnad uskumatult soodsad. Peale pudru ja munaroogade pakutakse klassikalisi kiluleibu ning ahjusoojasid lihapirukaid. Naturaalset õunamahla saab ka. Kahjuks lõunasel ajal leiab lastemenüüst friikartulid ja viinerid,” leiab naine meepotist tõrvatilga.
„Kui juhtume Viljandisse sattuma, on lapsega keha kinnitamiseks parim Rohelise Maja pood-kohvik,” teab Ragne. „Põhjuseks jällegi head kodused toidud – õigemini päevapakkumised, sest kindel menüü selles kohas puudub. Pererahvas on hästi sõbralik, mis ka lapsele alati silma jääb.”
„Saaremaal meeldib lapsesõbralikkuse koha pealt väga GO Spa restoran,” toob Tuuli veel ühe näite väljastpoolt Tallinna. „GO Spasse minnes tasub rihtida aega, kus laste peale on eraldi mõeldud, näiteks aastavahetusel on neile eraldi programm ja pidulaud,” annab ta vihje.

Lapsesõbralikus toidukohas peaks olema:

  • koduste toitudega lastemenüü
  • võimalus menüüst lapse jaoks toite kohendada
  • lastenurk
  • turvatud terrass või aed
  • rahakotisõbralik hinnatase
  • sõbralikud teenindajad