Tallinnas koostab taevarestorani menüü­ ja valmistab road Rootsi kuulsaima restorani Frantzén/­Lindeberg üks omanikest,
kokk ­Daniel ­Lindeberg (pildil). Ka Michelini hindajad on rootslaste kokakunsti tunnustanud ja andnud nende restoranile kaks tärni. Eelmisel aastal anti neile auhind “The one to watch” ehk “see, keda jälgida”, ning tänavu aprillis valiti 20ndaks maailma 50 parima restorani hulgas. Sellega taevarestorani tegijad veel ei piirdu.

Viimasel Tallinna päeval on kokaks ­Samuli ­Wirgentius, kelle ­Michelini tärniga restoran Postres pärjati Soome aasta restorani tiitliga.
Neljakäiguliste õhtusöökide eest pilvede all tuleb välja käia sada eurot, mis kokkade tausta arvestades polegi nii kallis. Tõstete hinnad algavad aga 29 eurost, mis sisaldab pea-koka suupisteid ja šampanjat. Taevane lõunasöök läheb maksma pisut üle viiekümne euro.

Daniel Lindeberg lubab Tallinnas pakkuda oma restorani parimaid palu ja avalikustas proovimiseks paar koduköökides järeletehtavat retsepti. 


Merikurat artišokipüreega kuuele

Vaja läheb

120 g võis praetud kukeseeni
600 g merikuradi fileed (võib asendada ka saada oleva valge kalaga)
300 g artišokki (keskmist osa)
50 ml vahukoort
50 ml 3,5% piima
sidrunimahla
soola

Vinegretiks

200 g spinatit
60 g noori nõgeselehti
3–4 küüslauguküünt
30 g parmesani
50 ml oliiviõli

Maitsestamiseks suts soola ja sidrunimahla

Valmistamiseks
pane puhastatud artišoki tükid koore ja piima segusse väikesel kuumusel hauduma. Kui artišokk on sobivalt pehme, surista see saumikseriga kreemjaks püreeks ning maitsesta seejärel soola ja sidrunimahlaga.

Pane umbes 100grammisteks tükkideks lõigatud kalafileed 40kraadisesse ahju pooleteiseks tunniks aeglaselt valmima. Valmis kaladele jahvata peale meresoola.

Vahepeal aga pane kõik vinegreti komponendid kannmikserisse ja surista püreeks, mis peaks jääma pisut tükiline. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Kuna aga artišoki­kreem ise on juba isegi piisavalt hapukas, tuleb sidrunimahlaga väga ettevaatlik olla.

Serveeri kala artišokikreemil ja tõsta peale võis praetud kukeseened.


Strawberry fields ehk maasikapõld

Vaja läheb

300 ml vahukoort
100 ml 3,5% piima
6–7 g želatiini
1 vanillikaun
180 g suhkrut

Valmistamiseks
pane želatiinilehed (või puru) viieks minutiks külma vette. Vahepeal sega potis suhkur ja vahukoor, lisa vanillikaun ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Tõsta pott tulelt, sega juurde piim ja eemalda vanillikaun. Suru želatiinilehed kuivaks ja sega ükshaaval piima-kooresegu hulka. Kalla sobivatesse vormidesse ja pane vähemalt viieks tunniks külmkappi tahenema. Serveerimisel kaunista suvemarjade ja küpsisepuruga.