Professionaalid suudavad maitsmistel eristada üle 20 defekti, tuntavam neist on rääsumine. Vahel on tunda mulda, käärimist, mädanenud vilja lõhna ja maitset, aga ka metalli - need tulenevad algmaterjali ehk oliivi kvaliteedist, tootmisest ja säilitamisest. Kvaliteedimärki kandval extra virgin'i oliiviõlil ei tohi olla ühtegi viga.

Oliiviõlide nimed ja definitsioonid
Palju segadust tekitab oliiviõli märkega extra light, mis võiks ju olla loogiliselt mõeldes midagi, milles on vähem kaloreid. Tegelikult on tegu õliga, mis on saadud suurema koguse rafineeritud õli ja väikese koguse extra virgin'i õli kokkusegamisel. Light ehk kerge on õli vaid maitse ja lõhna poolest (loe: neid kumbagi pole seal tunda).
Rafineeritud õli toodetakse keemiliste ja füüsiliste võtete teel õlidest, mis on extra virgin'i õlist kehvema kvaliteediga - virgin'i õlist, oliiviõlist või oliivi jääkõlist. Viimane on toodetud pärast oliivimassi esimest töötlemist ehk pärast extra virgin'i, virgin'i või oliiviõli tootmisest alles jäänud massist. Jääkõli allutatakse nii keemilistele, termilistele kui ka mehaanilistele võtetele ning see läheb müüki rafineeritult, sest tema maitse ja keemilised omadused ei ole otse tarbimisse minekuks inimese maitsemeelele sobilikud.

Millist õli sobitada grillihooajaga?
Kindlasti te ei eksi, kui valite õli, mis on roheline ja värske. Soovitan valada pisut oliiviõli vahetult enne serveerimist soojale grillitud lihale, kalale või juurviljale. Salatisse, mis tavaliselt grilli kõrvale sätitakse, on oliiviõli igati sobilik. Siin võiks eksperimenteerida ka tsitrust ja basiili-kut sisaldava õliga.
Kalale sobib extra virgin'i oliiviõli, millel on väiksem maitseintensiivsus, või tsitruselisandiga õli. Lihale võib proovida rosmariiniga maitsestatud oliiviõli. Apelsiniõli on väga hea igasuguste grillitud linnulihade puhul. Väga suitsusele ja intensiivse maitsega lihale sobib maitse võimendamiseks õli, mille maitse ja lõhn on intensiivsemad.
Oliiviõli sobib ka liha marineerimiseks (näiteks tšilli, küüslaugu ja rosmariiniga õli). Küpsetamise ajal kerge oliiviõliga piserdamine muudab liha pealt krõbedamaks, jättes selle sisemuse mõnusalt mahlaseks.
Üks on kindel: hea oliiviõliga, olenemata selle puuviljasusest või pikantsusest, toitu ära ei riku, seega julget eksperimenteerimist!