Ekspptiline kalasupp
  • 400 g kalafileed
  • 200 g kooritud krevette
  • 2-3 sl õli
  • 1 sibul
  • 2 keskmist porgandit
  • 2 varssellerit
  • 200 g oaidusid
  • 1 väiksem tšillikaun
  • 1 küüslauguküüs
  • 5 cm jupp ingverit
  • 2 sl kalakastet
  • 1 tl karripastat
  • 600 ml vedelikku (aedvilja-või kalapuljongit või vett)
  • 400 ml kookospiima
  • värsket koriandrit
Lõika porgand ja varsseller peenikesteks ribadeks (4-5 cm) või väikesteks kuubikuteks. Haki sibul, tšilli ja küüslauk peeneks ning riivi ingver. Kuumuta potis õli, prae sibul, tšilli, küüslauk ja ingver, lisa aedviljad, prae kergelt läbi ning lisa kalakaste ja karripasta. Vala potti kuum puljong ja keeda tasasel tulel, kuni aedviljad on pehmed (5-7 minutit). Lisa tükeldatud kalafilee ja kookospiim ning kuumuta läbi (3-4 minutit). Viimasena lisa krevetid ja tõsta pott tulelt. Haki koriander, puista supile ja serveeri.

Kunstkrabi valmistatakse tursast
Üks väärtuslik tursaline on pollak ehk Euroopa süsikas. Pollaki levila ulatub Islandist ja Põhja-Norrast Biskaia laheni, peamised asurkonnad paiknevad Põhjameres ja Briti saarte ümbruses. Kala keha on tursast nooljam, selg rohekas, küljed pruunikamad, kasv 50-100 sentimeetrit.
Pollaki filee on erakordselt õrna, puhta ja magusa maitsega, tema liha sarnaneb väga skrei lihaga. Mõlema rasvasisaldus on kontsentreerunud maksa - skrei maksas on rasva 60%, pollaki omas 45%. Fileed on see-eest ühtmoodi lahjad, õrnad ja maitsvad. Lihaskiud on suurehel-belised ja pollakit saab küpsetada täpselt samamoodi kui skreid.
Pollak on ka märkimisväärne huvi-kalastuse objekt. Norras püüdsid huvi-kalastajad 2009. aastal üle saja tonni pollakit. Prantsusmaal püüavad huvi-kalastajad aastas välja umbes 3500 tonni pollakit.
Euroopa pollakit on nime poolest kerge segamini ajada Alaska pollaki ehk min-taiga, kes elab Vaikse ookeani põhjaosas ja on maailma tähtsaim tööstuslikult püü-tav kalaliik. Pea kõik maailma kalapulgad ja kotletid kasutavad kalatoorainena min-taid, lisaks toodetakse sellest kunstkrabi. Alaska pollaki aastane väljapüük on umbes 1 miljon tonni. Poole sellest kogusest püüavad välja USA kalurid, suuremad püüdjad on veel Venemaa ja Hiina.

Tursa tööstuslik kasvatamine
Tursal on tähtis koht paljude Euroopa riikide köökides ja nõudlus tema järele on kõrge. Seetõttu on Atlandi turska hakatud ka kasvatama. Tursa ja lõhe nuu-mamise meetodid on sarnased ning seepärast tegelevad tursakasvatusega tuntud lõhekasvatajad Norra, Šotimaa ja Iirimaa, lisaks üsna aktiivselt Island, Fääri saared ja Kanada.
Tursa kasvatamine on töömahukas. Kala paljuneb haudejaamades ning selleks kasutatakse merest kinnipüütud sugukalu. Viljastatud mari kogutakse kudemisbasseini pinnalt ja paigutatakse inkubaatorisse, kus 12-14 päeva pärast kooruvad vastsed.
Vastseid toidetakse zooplanktoni-ga umbes kahe kuu jooksul, kuni nende kaal ulatub 0,2 grammini. Seejärel paigutatakse maimud suurematesse basseinidesse, mis on samuti täidetud voolava mereveega.
Kui tursamaimud saavutavad kaalu 2 grammi, paigutatakse nad ümber suurtesse basseinidesse, kus neid toidetakse kalajahust ja kalaõlist koosnevate graanulitega, millele lisatakse taimseid valke. Jätkuvalt toimub suuruse järgi liigitamine, et piirata kannibalismist tingitud suremust. Noored tursad jäävad suurtesse basseinidesse 5-10 kuuks, kuni nad saavutavad kaalu 50-200 grammi.
Tursakalu nuumatakse ujuvpuurides või maismaal asuvates veeringlussüstee-miga basseinides. Neid toidetakse kalajahust ja kalaõlist koosnevate graanuli-tega, aga ka taimset päritolu söödaga. Kalad püütakse välja ja tapetakse, kui nad saavutavad 3-4kilogrammise kaalu, s.o pärast ligikaudu kaks aastat kestnud nuumamist.



Pannil praetud tursk

  • 1 kg tursafileed
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 100 ml vett
  • soola, pipart
  • õli praadimiseks
  • 300 g metsiku riisi segu
  • pool Hiina kapsast
  • 300 g kirsstomateid
  • 2 sl külmpressi oliiviõli
  • 1 sl mett
  • 1 sl sidrunimahla
  • soola, pipart
Lõika tursafilee sobivateks tükkideks ning maitsesta soola ja pipraga. Prae kuumal pannil, nahk allpool, krõbedaks ja tõsta taldrikule. Haki sibul ja küüslauk peeneks ning prae klaasjaks. Lisa vesi ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kala-tükid pannile tagasi, nahk üleval pool, ja hauta 3-5 minutit.

Salati jaoks haki Hiina kapsas ja tükelda kirsstomatid. Sega õlist, meest ja sidrunimahlast kaste. Maitsesta soola ja pipraga ning vala üle kastmega. Serveeri kala koos metsiku riisi ja salatiga.

* Retseptid ja artiklid on refereeritud Alfred Värniku kokaraamatust „Lainetest toidulauale", mis on kirjutatud Tallinna inglise kolledži 8. klassi loovtööna.