Järgnes ajastu, kus naistepäeva suhtuti nalja ja paroodiana. Sajandivahetusel olukord muutus ja aasta-aastalt on päeva taas väärtustama hakatud. Kui kümme aastat tagasi võis lilleõit ja austusavaldust oodata vaid meeskolleegidelt, siis nüüdseks on naistepäevast saanud pidupäev, kus sõpradele ja kallimatele viiakse lilli ning võetakse ette midagi pidulikumat.

Pidulik lõuna- või õhtusöök 
Sada aastat tagasi oli traditsiooniks, et naistepäeval teevad naistetöid mehed. Ma ei kutsu üles mehi tube koristama või pesu pesema, aga sel päeval võiksid toiduvalmistamise mehed ette võtta küll. Pole vaja karta, et roog ei õnnestu. Korralikult retsepti järgides saab hakkama ka kõige keerulisemate toitudega. Ja uskuge mind, juba selle ettevõtmise eest saate naiselt plusspunkte!
Jaanuari lõpus kokkade olümpial Eestit esindanud restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov on praegusajal kuum nimi. Milline näeb välja tippkoka kodune pidulaud? „Tihti grillin liha või küpsetan kala ja siis salat sinna juurde,” jääb ta tagasihoidlikuks. Sellise pidulaua katmine võiks olla paljudele meestele kontimööda. Kes tahab aga midagi peenemat, siis Dmitri Haljukov andis EE Gurmee lugejate jaoks kaks retsepti: õrnad kammkarbid ja õhuline beseerull.



Kammkarbid ananassivanillikastme ja selleriga neljale

  • 8 kammkarpi (suuremat)
  • õli ja võid
  • 1 ananassi värskelt pressitud mahl
  • 1 vanillikaun
  • 1 dl kanapuljongit
  • paar jämedamat vart sellerit
Marineeritud seller

Lõika koorimisnoaga sellerist õhukesed ribad. Marinaadi jaoks on vaja üks osa veiniäädikat, kaks osa suhkrut ja kolm osa vett, lisaks maitse järgi aniisi, apteegitilli, roseepipart jm meelepärast. Lase marinaadiained korraks keema tõusta, lahusta suhkur, maitsesta ürtide või vürtsidega ning marineeri selleriribasid veidi aega. Tõsta varsseller marinaadist välja ja nõruta.

Ananassi-vanillikaste
Kastme jaoks keeda vaiksel tulele kokku ananassimahl, kuni see muutub siirupiseks – selleks kulub umbes tund. Kaabi vanillikaunast seemned ja lisa kastmele. Lisa ka kanapuljong, sega ja maitsesta. Prae kammkarbid pannil mõlemalt poolt õli ja või segus kuldseks. Serveerimisel tõsta taldrikule ananassikastet, aseta sellele kammkarbid ning lisa juurde ka rulli keeratud marineeritud sellerit.