22.10.2014, 10:24
Täisväärtuslik ja tervislik täistera
Kaupluses leivariiuli ees seistes läheb silme eest kirjuks. Asja teeb keerulisemaks seegi, et populaarsust koguv paleotoitumine soovitab teraviljatooteid vältida, samas toitumisnõustajad soovitavad tarbida kiudainerikkaid toiduaineid, millest põhiline on täisteraleib. Kas ja millist leiba või saia eelistada?
FOTO:
Eestimaal on rukkileiba söödud juba tuhat aastat – see on osa meie kultuurist ja identiteedist. Pikka aega oli leib eestlaste peamine toiduaine ja tänapäevalgi peetakse liha siiski leivakõrvaseks,
mitte vastupidi.
Aasta-aastalt leivatoodete läbimüük langeb, kokku tarbitakse aastas 51 000 tonni leivatooteid, kuid võrreldes 2009. aastaga on seda 20% vähem. „Leivasöömine kahaneb, aga tervislike seemneleibade-segasaiade kogus on võrreldes 2009. aastaga poole võrra kasvanud. See tähendab, et kalorid,
mineraalained ja vitamiinid, mis leiva-saia kaudu saadakse, on muutunud kvaliteetsemaks,” ütles Leiburi tegevjuht Asso Lankots.