Tapita on mõni aasta Rotermanni kvartalis tegutsenud Alter Ego noorem veli. Kui Alter Egos on stiiliks moodne Vahemere köök, siis Tapitas on rohkem mindud juurte juurde. Kokaks on Hispaaniast pärit Julio Aller ja eks see ole ka põhjus, miks just Tapita tapad ja pincho'd nii eheda maitsega on.

Tapa - väikesest ampsust toitva eelroani

Tapas (otsetõlkes „kate") on hispaaniakeelne üldnimetus väikestele, sageli äärmiselt lihtsatele, kuid alati hõrgutavatele suupistetele. Tapasid süüakse tavaliselt mitu, et saada võimalikult mitmekülgset maitse-elamust. Hispaanias on kombeks süüa tapasid enne lõuna- ja/või õhtusööki. Linnades käiakse ühest baarist teise, kus siis mõnusalt leti ääres klaasikese veini juurde üks või paar tapat tellitakse.

Tapita tapavalik on väga lai, mis teeb silmad ette isegi Barcelona kohvikutele, ja neid lihtsalt ampsudeks pidada pole õige. Menüüst leiab tapasid igale maitsele alates marineeritud mustadest oliividest (1,80 €) ning soojast saiast tomati ja oliiviõliga (2,50 €), mis sobivad suupisteks klaasi veini kõrvale, ning lõpetades väikestest kausikestest serveeritavate paelladega (kanapaella 4,90 €), mida võib vabalt süüa kerge lõunaeinena. Minu eriliseks lemmikuks sai must riis mere-andide ja alioliga (7,50 €). Riisi maitsestatus ja kreemjas konsistents ning krevettide-karpide täpselt õige küpsusaste on need, mis mind kindlasti Tapitasse tagasi meelitavad.

Selleks et kliendile elu kergemaks teha, on kokk komplekteerinud erinevad tapa-valikud (hind 10,50-16 € inimese kohta).

Mõnus koht aja viitmiseks

Lisaks tapadele on Tapitas lai valik pincho'sid. Pincho (otsetõlkes „ork" või „varras") on väike suupiste, olgu selleks siis saiaviil, millel on katteks liha-, kala- või juurviljatükike, või varras hoolikalt läbimõeldud koostisosadest. Tapita pincho-valikust võib esile tuua Hispaania omleti, Maroko stiilis sealihavarda ja krõbeda Brie tomatimoosiga. Neist viimane sobib suurepäraselt ka magustoiduks.

Nii nagu sõsarrestoranis Alter Ego, on ka Tapitas väga korralik veinivalik ja ei pea sugugi kartma, et hinnad kallid oleksid. Näiteks pudel kvaliteetset reserva cava't maksab 20 eurot (klaasiga 5 €) ja pudel Tempranillot 14 eurot (klaasiga 3,50 €). Loomulikult ei puudu Hispaania söögikohast sangria (punane sangria 3,90 €, roosa sangria 4,50 € ja cava-sangria 5,20 €). Midagi hispaania-pärast on ka õllesõpradele - caña (väike õlleke) maksab 1,90 € ja clara (õlle ja limonaadi segu) 3 €. Tõenäoliselt kujuneb Tapitast populaarne koht, kus enne kinoseanssi või teatrietendust kogunetakse, ent kuhu minnakse ka spetsiaalselt nautima tõelisi Hispaania maitseid.

Maitsed, mis viivad Hispaaniasse

Pelgalt veinibaariks Tapitat kindlasti pidada ei saa. Kuigi teenindus on kiire, ei ole see ka kiirsöögikoht. Kõik toidud on kohapeal valmistatud ja toorainete värskus on esmatähtis.

Alates septembrist leiab menüüst ka salatid ja põhiroad. Nimekirjas on Hispaania hõrgutised, nagu kannelloonid bešamellkastmega, kana-ajillo ja sinimeri-karbid valge veini kastmega. Eine lõpetuseks churro'sid šokolaadikastmesse kastes tundub hetkeks, et teen aega parajaks Barcelona Maremagnumis või Rambla del Mar'il.

Neil, kes igatsevad ehtsate tapade, churro'de ja sangria järele, ei ole vajadust lapata reisipakkumisi. Nüüdsest on tükike Hispaaniat otse Tallinna südames.