India raudtee ja kohalik buss

Marsruut: Delhi-Kathmandu

Aeg: 2014

2007.a. suvel sulgesin Tallinnas koduvärava ähmase plaaniga maad mööda Indiasse, ja sealt edasi ehk Kagu-Aasiasse jõuda. Nepaali nimi assotsieerus mulle vaid poolmüütilise Himaalaja kuningriigiga ja ma isegi ei teadnud, kas talvel on võimalik Indiast Nepaali teed jätkata. Seitse aastat hiljem on Delhi-Katmandu teekonnast saanud tüütu ja pikaldane rutiin, nii nagu Tallinn-Tartu bussisõit seda kord oli. Tallinn-Tartu kahe-poole tunni asemel võtab Delhi-Katmandu ots ca 30h, lisaks kuni 10h ootamisi. Hind pole aga palju kallim - rong ja kaks bussi lähevad kokku maksma umbes 15eurot.

Palun, kiire crash course Indias omapäi reisijale. India Raudtee on maailma suurim tööandja ja nende palgal on umbes sama palju inimesi, kui Eestis elanikke. Samuti on rongides tuhat eri klassi ja sada eri piletikvooti, hinnatundlikule ja seiklust mittepelgavale eestlasele piisab siiski vaid paari meelespidamisest. Vaieldamatult optimaalseim hinna/mugavuse kombinatsioon Indias rongitamiseks on SLEEPER klassi magamisnari. See tähendab, et sul on oma konku, kus öösel magada. Insider's tip: kui vähegi võimalik, broneeri ülemine narikoht! Kolmest kohakuti narist keskmine lastakse hommikul alla alumise nari seljatoeks ning kuni õhtuni on need vaid istekohad. Ülemine nari jääb aga suvalistest taguotsadest puutumata ning soovi korral võid terve päeva seal segamatult üksi külitada.

SLEEPER klassis pole samuti kunagi igav. Päeva jooksul võivad sealt läbi käia nt. pereansamblid, kus poisid löövad trummi ja väike tüdruk väänab konte; rändaskeedid koos kleiti rõivastatud ahvipärdikutega; kohalikud drag queenid, kes flirdivad sinuga, kuni neile piinlikkusest raha annad, et nad lahkuksid; härdahäälsed pimedad laulikud pühade viisidega; ja sekka sadakond snäki- ja muu träni müüjat. Tänapäeval on isegi SLEEPER klassis naride vahel sageli elektripistikud, ja kui veab, siis need isegi töötavad. Nii et heaendelisel päeval on võimalik sülearvutiga töödki teha, samal ajal kui ahv lööb taustal trummi.

Turistiviisaga väliskodanikud saavad suuremate raudteejaamade turistipiletikassadest osta Välismaalase Kvoodiga enamasti pileti ka järgmisel päeval lahkuvatele rongidele, kus muidu kohad juba nädalaid ette täis võivad olla. Alternatiiviks on TATKAL'i nimeline ekspresspilet, millega on võimalik ise Internetis järgmise päeva rongidele paari eurose lisateenustasuga koht soetada. TATKALi piletimüük avaneb igapäevaselt kell 10:00, ent ühte kohta võib broneerida püüda tosinaid inimesi, nii et see on sekundi- ja õnnemäng.

Tagasi Nepaali otsa juurde. Öine narikoht Delhist pea 800km kaugusele Gorakhpuri maksab Turistikvoodiga broneerides 6,5€, tagasiteel Internetist TATKALiga ostes aga 8€. Kiireimad rongid peaksid selle vahemaa läbima ca 13h-ga, ent jäävad regulaarselt nii paar tundi hiljaks. Kui oled paranoiline, asu teele lausa päev varem - minu viimasel otsal jäi kiireim ekspressrong 9h hiljaks ja ma ületasin India-Nepaali piiri napilt enne keskööd, poolteist tundi enne viisa aegumist.

Gorakhpuri raudteejaamast otse üle tee väljuvad pidevalt nii tava-, kui minibussid 70km kaugusele Sonauli piiripunkti poole, hinnaks ca 1-2€ ja aega kulub 3-4h olenevalt liiklustihedusest. Tolmusest bussiplatsist piiripunktini on kilomeetrine jalutuskäik ja kontrollpunktist on lihtne mööda jalutada - see on tilluke uberik paremat kätt teed sadade sama suurte poekeste vahel. Ära usu spekulante, kes sulle külge haagivad, valetades et Nepaali pool India raha ümber vahetada on võimatu ja 500 ning 1000 kupüüre on keelatud üle piiri viia. Need kaanid koorivad raha vahetades endale 10% komisjonitasu, samas kui Nepaali pool piiri vahetatakse tasuta iga 100 India Ruupiat fikskursiga 160 Nepaali Ruupia vastu, ja hiljem tagasiteel sama kursiga ka tagasi.

Nepaali viisa on piirilt ostes 40 dollarit kuuks ajaks, India viisat peab mööda maad reisides eelnevalt saatkonnast taotlema. Piirilt jääb Katmanduni ca 260km, mida kohalikud bussid ragistavad 5 euro eest ca 8-10h. Abiks on audio-, E- või tavaraamatud ning eelkõige oskus vastavalt soovile meditatiivsesse transsi laskuda. Kui oled teel piirilt Katmandu poole, istu parimate vaadete nautimiseks bussis vasakule poole, Katmandust tagasiteel vastupidi paremale. Ongi kõik. Tere tulemast Npaali. 15 eurot palun!