Business Travelleri ajakirja korraldataval konkursil Cellars in the Sky 2014 selgitati hiljuti

välja parim taevalaotuses pakutav ­keelekaste. Kuldmedal esimese klassi punaveinide kate­goorias läks British Airwaysile (Kiwa by
Es­carp­­ment Pinot Noir 2011, ­Martinborough, Uus-Meremaa), valge veini sõpradel ­tasub osta esimese klassi pilet Garuda ­Indonesia pardale (Domaine Marc Morey & Fils, ­Chassagne- Montrachet Premier Cru En Virondot 2009, Burgundy, Prantsusmaa) ning parima šampanjaga rõõmustab maksujõulisi kliente Qantas Austraaliast (Taittinger Comtes de Champagne, 2000, Prantsusmaa). Tubli oli ka Soome lennukompanii Finnair, kelle äriklassi punaveinid Cloudy Bay Pinot Noir 2012 (Marlborough, Uus-Meremaa) ja Nicolas Perrin Crozes – Hermitage 2012 (Prantsusmaa) said vastavalt esimese ja teise koha.

Viis vanimat restorani Euroopas

Tourism Review uuris Euroopa restoranide ajalugu ja reastas oma kodulehel nendest viis teadaolevalt vanimat, mis ka täna edukalt tegutsevad.
St. Peter Stiftskeller (pildil) Austrias on maailma vanim restoran, avati Salzburgi Püha Peetruse kloostris 803. aastal ja meelitab praegugi nii kroonitud päid kui rikkaid ja kuulsaid peakoka igal nädalal vahetuvat Mozarti erimenüüd proovima.
Stockholmis asuv Saksa roogasid ja kodust pruuliõlut pakkuv Zum Franziskaner avas uksed 1421. aastal ja on turistide hulgas populaarne einetamispaik. La Tour d’Argent Pariisis rajati 1582 – maja spetsialiteediks on pardipraad.
Mõni dekaad hiljem (aastal 1621) Berliinis valminud Zur Letzten Instanzis on lõunatanud nii Napoleon kui Beethoven. Koht on olnud tunnistajaks mitmele maailmasõjale ja nii Berliini müüri ehitamisele kui ka ­langemisele. Guinnessi rekordite raamatus vanimaks restoraniks peetav Botin Madridis valmis ametlikult 1725. aastal, kuid teated tema ajaloo kohta on vastuolulised: Hemingway, ­Forsyth, Michener ja paljud teised kirjanikud on arvamusel, et maalikunstnik Goya oli siin kunagi poisikesest peast kelneriks, niisiis on ajalooline restoran palju vanem, kui arvatakse. Hetkel tuntumad firmaroad on angerjas, lambakints ja grillitud piimapõrsas.

Air Asia lennupass: 10 lendu 142 euroga

Aasia tuntuim odavlennuliin Air Asia on toonud välja uue toote lennuhimulisele idamaade-sõbrale – kümme lendu Malaisia, Indoneesia, Singapuri, Tai, Brunei, Kambodža, Filipiinide, Laose, Myanmari ja Vietnami vahelistel liinidel maksab vaid 160 dollarit ehk 142 eurot. Siiski pole roos okasteta – lennupassi baashinnale lisanduvad vajalikud maksud ning igal konkreetsel marsruudil tohib teel olla vaid korra. Samuti peavad reisiplaanid olema paika pandud vähemasti 14 päeva enne iga konkreetset õhkutõusu.

Mässulised meeleolud Norwegianis

Põhjala odavlennufirma Norwegian norrakatest meeskonnaliikmeist on tavatult paljusid viimasel ajal tabanud kuri tõbi, mis neil tööle minna ei lase. Töövaidlusi kardetakse puhkeda võivat suuremamõõduliseks streigiks kolmapäeval, mil Norra pilootide ametiühing on ähvardanud streigiks töölt kõrvaldada kuni 650 pilooti. Pinged töötajatega pole lennufirma jaoks midagi uut. Neli Norwegiani ameeriklasest kabiiniteenindajat lahkusid 26. jaanuaril New Yorgist Stockholmi stratima pidanud lennuki pardalt pisut enne selle väljalendu, sest ei pidanud arukaks otsuseks halbades ilmastikutingimustes startimist (ennustati lumetormi). Lainer, mille pardal oli 196 reisijat ja 5 allesjäänud töötajat, võttis teekonna siiski ette ja maandus sihtkohas Rootsis õigeaegselt. Sellal kui kompanii on pardalt kapteni loata jalga lasknud töötajad palgalehelt maha võtnud, uurib Norra Lennundusamet seda, kas kapteni otsus tavalisest väiksema meeskonnaga üle ookeani lennata oli siiski ohutu.

Thai hakib Euroopa liine

Kahjumis Thai Airways vähendab sel suvel lennutihedust Bangkoki ja London Heathrow ning Frankfurdi vahel, korjates liinidelt pooled oma plaanipärastest reisidest. Hetkel lennatakse nendel suundadel veel kaks korda päevas, varsti tuleb reisijatel aga arvestada vaid ühe reisiga 24 tunni jooksul. Sama saatuse osaliseks sai juba varem, samuti seoses taeva­avarustes valitseva karmi konkurentsiga, otseliin Pariisi. Suurt hinnasurvet Euroopa ja Taimaa vahelisel trajektooril on pakkunud Lähis-Ida “kange kolmik” Emiratesi, Etihadi ja Qatar Airwaysi kujul.

Näitus kutsub Coca-Cola sõpru Atlantasse

Klassikaline kokakoolapudel saab tänavu saja-aastaseks ning kuulsa karastusjoogi tootja tähistab ikooniks saanud kontuurpudeli juubelit USA Georgia osariigis väärika teemanäitusega “100 Years in a Bottle”. Väljapanek avati Atlanta High Museum of Artis 28. veebruaril ning uksed jäävad valla kuni 4. oktoobrini 2015.Esimene koolapudel valmis juhusliku tellimuse peale 1915. aastal The Root Glass Company klaasivabrikus, Terre Haute’is, Indiana osariigis. 1950. aastal jõudis patenteeritud pudel, mille vorm ega kuju pole aastatega praktiliselt muutunud, esimese kommertsartiklina ajakirja Time esikaanele ja sellest sai kultusobjekt ning omamoodi Ameerika disainisümbol kogu maailmas.
Lisainfo:http://www.high.org/Art/Exhibitions/The-Coca-Cola-Bottle