"Mu päevaplaan läks totaalselt uppi. Kas saame kohe kohtuda?" kõlab telefonis Eesti ühe hinnatuima meespoliitiku Urmas Paeti energiline hääl. Oskus elada hetkes ja võtta sellest
maksimum on üks tema tunnuseid. Kuidas muidu seletada asjaolu, et pärast aastaid välisministeeriumis naisametnike lemmikuks olemist on ta valmis ette võtma riskantse väljakut-
se asuda tööle poliitikute vanadekodus - europarlamendis. 

Paras aeg edasi liikuda? 
Kui oled parajasti umbes kümme aastat välisministeeriumis olnud, siis see on nagu institutsioon, raamidesse surutud. Ühel hetkel hakkad aru saama, et ka järgmised kümme aastat kulgeb enam-vähem samamoodi. Ühest küljest on see mõnus ja kindel, aga teisest küljest võin muutuda mugavaks ja laisaks.

Keskeakriis isiklikus elus toob tihtipeale kaasa erakonna vahetuse. Miks sa lihtsalt parteid ei vahetanud?
Ma mõtlesin, et partei vahetus on tegelikult väga ajutine lahendus, mis ei muuda palju. Eks parteid on kõik ikka laias laastus ühesugused. Muidugi see keskkonnavahetus ja uued inimesed. Võib-olla pool valimistsüklit või üks valimistsükkel oleks põnev, aga siis ma saaks aru, et tegelikult see on ikka samamoodi ja ma kukuks jälle sinna auku.

Mis on su elus juhtunud sellist, mille sa kindlasti intervjuusse sisse paneks?
Ohhh, millal Pakaa! välja tuleb?

Kolmapäeval, 5. novembril.

Oooo, no vot, viiendamal ma alustan oma pangalaenu ennetähtaegset tagasimaksmist.

Sinu pangalaen?

Jah, tead, ma usun selliseid saatuse märke! Mingid asjad järelikult, ma loodan, on hästi, nii peabki olema...Ühesõnaga, tohutu suur asi minu elus oli ikka Swedbangast eluasemelaenu võtmine, mida on täna maksta veel ligi 300 000 eurot. Ja europarlamendi palgast ma kavatsen selle nüüd mõne
aastaga ennetähtaegselt ära tasuda.

Mis pangalaenu tulek sinus muutis? Mõnikord hakkab meestel alles siis kohale jõudma, et neil on laen, kui igakuine tagasimakse on juba piisavalt suur, et ei jõua enam autole bensiini osta.
Ei, minul hakkas ta mõjuma kohe sellest hetkest, kui raha arvele kanti. Ma olin laenulepingu sõlmimise juures jama hakkasin kohe muretsema nagu Ülo Vooglaid eesti rahva iibe pärast.
Mul oli sel õhtul Brüsselis OSCE välisministrite kohtumine ja paruness Ashton oli juba puldis. Mul oli seal pikalt passida ja lõpuks vaja esitada Eesti seisukoht.
Ma ei mäleta, kuidas ma seda seisukohta esitasin, mul oli täiesti pilt eest, ja kuigi pidin veel tippkohtumise lõpuni koosolekul olema, lasin sealt kohe pärast oma ridu vasakule. Noh, kõik teised said aru, mis värk on. Pidin midagi ette võtma! Politoloogiat õppinuna tean, kuidas juba talude päriseksostmise ajast on laenuorjus eesti rahva ajalugu mõjutanud. Pole mingit kahtlust, et eurosaadiku sissetulek teeb minust taas vaba inimese

SISEKERA: YOKO ALENDER JAHIB ÕNNE PISARAID
Ning see jaht on juba väga edukas! Kus iganes meie võimsa häälega poliitik ka ei esineks - kas mõnes nimekas pensionäride käsitööringis, linnavolikogus või Mihkel Raua "Kolmeraudses" - tulemuseks on lillesülemid ja anonüümsed kommentaarid.


Reformierakonna megaprojekti, riigikogu XIII koosseisu kandidaatide nimekirjas kohta ootav naispoliitik alustas suurelt. Juba IRLi kuulumise ajal, mil staaridest parteijuhid kuulavad osalejaid selja tagant, suutis Yoko Alender panna kaks neist ümber pöörama.


See andis Yokole võimaluse valida ise mentor, kes hakkab teda järgmiste valimiste ajal juhendama.


Täissaalides publikut hullutamas käinud Ken-Marti Vaher keeras pea kohe, kui Yoko alustas Tallinna linnavolikogus Edgar Savisaarele arupärimise ettelugemist. Urmas Reinsalu pöördus arupärimise lõpu poole, kuid elas aktiivselt kaasa. 


"Kui Ken pööras, pidid mulle sõnad kurku kinni jääma, kuid ta lehvitas julgustavalt, et loe-loe eda-

si," meenutab Yoko nüüd naerdes esimese esinemise hirme.


Yoko valis mentoriks siiski Rain Rosimannuse, keda ta hindab huvitavaks, toetavaks, suure hingega spindoktoriks.

EERIK NIILES KROSS HAKKAB TÖÖLE PÄRLILAEVAL

Kõik on uus novembrikuus! Eerik-Niiles Kross, keda võib nimetada staariks vähemalt kolmes
kategoorias - bluffimine, tantsimine ja hõbekuuli valamine -, sööstab juba selle kuu hakul
Austraaliasse õnne otsima.


Eerik-Niiles läheb tööle pärlikasvandust hooldavale laevale Southern Sea, mis hoolimata peenest nimetusest pole kuigi kerge tegevus.

Põnev alternatiiv poliitikale ei kukkunud Eerik-Niilesele mõistagi sülle. "Selliseid pakkumisi ei tule kunagi. Ise tuleb sebida," teab hakkaja mees.

Kõige kindlam on Eerik Niiles aga selles, et see on ühe

suure seikluse algus.

"Minu tripil ei ole suuri eesmärke. See, et ma lähen, on

juba suurim võit,' sõnab ta.

Artikkel ilmus esmakordselt 6.novembri 2014