Eesti Ekspress teatas esimesena, et valitsus kavatseb osta Iisraelist relvi. Tehingu vahendamise õiguse sai ärimees Leonid Iljitš Apananski. Enne seda oli ta öelnud Ekspressile: "Olen tõsine patsifist ja relvadega ei tegele."

Kuu hiljem antud pikas usutluses ütles Apananski, et ta käis Iisraelis esimest korda vaid kaks aastat varem ("1972. aastal mind sunniti sinna emigreeruma. Ma ei läinud") ja et tema firma oli vist esimene Eestis, kes sai politseilt õiguse luua oma turvameeskond.

Autorid Priit Hõbemägi ja Marica Lillemets (Maricast sai hiljem Leonidi naine), 15. jaanuar

Uus suursaadik USAs

Tulevast suursaadikut on kirunud nii Eesti kultuuritegelased, poliitikud kui väliseestlased. New Yorgis ilmuv ajaleht Vaba Eesti Sõna tembeldas Toomas Hendrik -Ilvese koos sõpradega VEKSA punaseks seemneks.

Üks Soome estofiil sõimas üht Ilvese ettevõtmist CIA agentide kätetööks. Teadusliku kommunismi endise õppejõu, Riigikogu saadiku Toomas Alatalu arvates Ilves ei tunne Venemaad ja ei kõlba seetõttu suursaadikuks USAs.

Ilves on president Lennart Meri väheseid sõpru. Veel enne Eesti iseseisvumist kohtusid nad Austrias. Nagu Ilves on öelnud, leidsid nad vaimset tuge Viini majade seintel Vene okupatsiooniaega meenutavate venekeelsete siltide jälgedest.

Ilves on rõõmuga loonud eesti keelde uusi sõnu, nagu eisik (non-person), naasik (oma eluajal rehabiliteeritu) ja taasik (postuumselt rehabiliteeritu). USAs sündinud Ilves peab inglise keelt vähemalt sama suureks eesti keele risustajaks, kui seda on vene keel.

Rubriik persoon, 16. aprill

EÜS tuli Tartust Toompeale

Enamik Isamaa liidreid kuulub Eesti vanimasse meesüliõpilasseltsi. Mart Laari valitsuse ministrite hulgas on pidevalt olnud kuus EÜSi liiget (kaitseminister Jüri Luik, energeetikaminister Arvo Niitenberg, keskkonnaminister Andres Tarand, rahandusminister Madis Üürike, kultuuri- ja haridusminister Paul--Eerik Rummo) eesotsas peaministri endaga. Seitsmenda kaasvõitlejana kandideerib valitsusse Peeter Olesk. Ka ametist lahkunud kaitseminister Hain Rebas kuulub EÜSi.

"EÜSis tuntakse üksteist. Tuttavaid inimesi usaldatakse rohkem," ütles EÜSI pressisekretär Sven -Tarum. EÜSi Tallinna koondis käib teisipäevaõhtuti koos seltsi majas Kadriorus Köhleri tänaval. Tipp-poliitikuid näeb seal aga harva, sest neil on vähe aega.

Autorid Pekka Erelt ja Tarmo Vahter, 17. september

Riigivanema poja maskeraad

81aastase Heldur Tõnissoni moeks oli hommikud veeta ajalehtede seltsis, et siis päeval kella kahest keskööni tööd teha. Küllap kirjutas ka Šveitsis Neue Zürcher Zeitung, et nüüd on venelased nõus Lääne firmasid naftapuuraukude ligi laskma.

Lepingu saamiseks tuli Tõnissoni Liechtensteini maksuvabal postkastifirmal kõvasti Potjomkini küla ehitada. Et Vene naftabojaare võõrustada, pidi Tõnisson üüri-ma kontorihoone, paigaldama vastuvõtu hetkeks uued firmasildid ja leidma töötajad, kes markeerisid soliidse naftatehnoloogiakontserni sadu töötajaid. Venelastele jäi aga silma, et lauakalendrites puudusid varasemad sissekanded.

Tõnissonil õnnestus siiski leping saada, kusjuures ta soolas naftatorude, pumpade ja muu varustuse hinnale juurde tasu riski eest.

Autor Hans H. Luik, 27. august