"Oleme palunud Elukultuuri Instituuti valetamises süüdistavad laimavad väited tagasi võtta ja vabandada nende levitamise pärast. Kui MTÜ Eesti Skeptik ja Martin Vällik seda ei tee, ei jää EKI-l oma õiguste kaitseks muud üle kui otsida abi kohtust," selgitas Elukultuuri Instituudi esindaja Varro Vooglaid nõudmisi, mida Abort.ee portaali tegijad soovivad kohtu kaudu saavutada.

Vooglaiu sõnul on EKI kasutanud juriidilisteks konsultatsioonideks kasutanud professionaalset abi, kuid lõplikku esindajat pole veel valitud.

Elukultuuri Instituudi sõnul on kõnealused fotod pärit USA abordivastaselt organisatsioonilt CBR. Ameerika Ühendriikides oleksid aga abordivastased kampaaniad mitte-autentsete piltide kasutamisega mõeldamatud.

Küsimusele, kas EKI toetus piltide ehtsuse tõestamise osas ka mingitele muudele allikatele, nagu näiteks kohalike spetsialistide ekspertarvamusele, vastas Vooglaid, et võlaõigusseaduse paragrahvi 1047 kohaselt lasub tõendamiskohustus väidetavalt laimajal.

Martin Vällik ütles Ekspress.ee-le, et ei oska tüli kohtussejõudmise tõenäosust ise hinnata, kuid kohtub täna advokaatidega.

"Hetkel kogunenud teabe põhjal see väga tõenäoline ei ole, kuid see arvamus võib muutuda," lisas Vällik. "Kui lugu kohtusse jõuab ning kohus määrab, et pean mingid tekstid maha võtma või muutma, siis seaduskuuleka inimesena tuleb mul kohtuotsust täita."