Juba üle kaheksa tunni on FIFA kongress kestnud, kui jõutakse päevakorra olulisima punktini – presidendi valimiseni – ja sõna saab prints Ali. Prohvet Muhamedi otsene järglane neljakümne kolmandast põlvkonnast kasutab viieteistkümnest minutist ära veidi rohkem kui üksteist, lugedes paberilt harva pilku tõstes ette oma viimase valimiskõne. Mees eksib talle omaselt paar korda.

Siis on Blatteri kord.

79aastane šveitslane on kandnud lõviosa päevast eeskõneleja koormat, tehes seda rahulikult ja pingevabalt, nagu oleks tegemist tavakoosolekuga, mitte sündmusega, mille lõpus otsustatakse tema saatus.

Aivar Pohlak

Blatter räägib peast, vaadates paar korda paberile, tunnetab teksti, valdab teemat ja kasutab osavalt ära kongressil tõstatunud asjaolusid, kinnitades kuulajatele, et mees elab selles, millest ta kõneleb.

Objektiivsel kõrvaltvaatajal ei tohiks olla kahtlust, kumb sobib paremini FIFA juhiks, aga selliseid saalis kuigi palju pole, nagu pole ka neid, kes selleks hetkeks ei teaks, kumma nime taha valimissedelil rist teha.

Valimisprotseduur algab.

Eelnenud kaks ööpäeva Zürichis on möödunud pingeliselt.

FBI algatatud arreteerimine viis FIFA kongressi maailma ajakirjanduse esikaantele ja lõi eelduse tunde “kas oled meie või pättidega” tekkimiseks.

Hotelli jõudes piirab briti meedia mind üsna jõhkralt, aga ma keeldun intervjuust ja nad taanduvad.

Järgmisena satun UEFA pisiametniku otsa, kes pärib, mida olukorrast arvan. Vastan, et kümme aastat tagasi Platinid UEFA presidendiks valides oli UEFA ja FIFA suhete parandamine üks võimuvahetuse põhiargumente, aga nüüd oleme ringiga probleemide juures tagasi.

Ei möödu kaua, kui mind otsib üles UEFA presidendi parem käsi ja küsib murelikult, ega ma ei plaani hakata Blatteri kasuks propagandat tegema. Räägime tunni ja lahkume sõpradena. Loomulikult mõistan olukorda, aga meil on oma põhimõtted ja loogikad, me ei tegele poliitika ega propagandaga.

Täpselt samamoodi ei reedaks me ka Platinid, on üks argumente, mida ma kasutan. Põhimõtetele kindlaks jääda on keeruline, aga veel keerulisem on teha seda ilma valetamata.

Tulevad lõunanaabrid ja ütlevad, et nemad “isakest” ohvriks ei too. Põhjanaabrid kurdavad, et ei saa kuidagi minna koju ja öelda ajakirjanikele, et hääletasid Blatteri poolt.

Delegaatidega suheldakse ühepoolselt ja intensiivselt, prints Ali tuleb UEFA liikmetega kohtumisele ja ütleb, et tahab saada presidendiks vaid neljaks aastaks, et siis FIFA juhtimine Platinile üle anda.

Blatterit pole näha ega kuulda.

Helistan tema abile ja kutsun naise lõunat sööma.

Teiste konföderatsioonide hotellides tehakse kõva propagandat, ütleb ta ja küsib, millist hääletustulemust ma ootan. Vastan, et kui Blatteri närvid peavad vastu, läheb kõik lihtsalt. Rahvaga manipuleerides saab mõjutada üldvalimiste tulemusi, siin on kakssada üheksa delegaati, kes kõik tunnevad Blatterit ja Alid ja teavad, mis tegelikult toimub. See, et keegi meedia kaudu kaabakaks tehakse, muudab asja vähe.

Hiljem selgub, et Blatter saab Euroopast 15 toetushäält, neist vaid 6 endisest Nõukogude Liidust, ja 3 Euroopa delegatsiooni on jäänud erapooletuks. 18 on kokku täpselt kolmandik UEFA liikmetest.

Kakssada üheksa delegaati käivad kahes kabiinis ja protseduur võtab enam kui tunni. Saal igavleb.

Lõpuks jõutakse häälte ülelugemiseni.

Käin Platini ja Co. juures ja ütlen, et häältelugemiskomisjoni jälgides saime ühe paki suuruseks sada kolmkümmend kolm sedelit. “See saab olla ainult Blatter, Alid ei toeta mingil juhul üle saja kümne,” elavneb UEFA presidendi parem käsi ja lisab, et siis on Alil läinud normaalselt. See on UEFA viimaste päevade suurim mure – Euroopa pani Ali enda heaks rakkesse ja peab talle tagama tulemuse, mis vastaks printsi seisusele.

Valimistulemused kuulutatakse välja: Blatter 133, Ali 73, erapooletuid 3 ja tuleb teine voor, kuna esimeses oli valituks saamiseks vaja koguda 140 delegaadi toetus.

Printsi ümber kogunevad tema jaoks olulised inimesed. See osa saalist, kes pika päeva järel kaasa mõelda jaksab, jälgib grupi käitumist. Mehed lähevad laiali ja tulevad uuesti kokku. Ali mõtleb kaua ja tekib tunne, et ta pole harjunud sellistes olukordades otsustama. PR-mehi saalis pole. Kulub ligi pool tundi, kuni näost ära Ali pulti tõuseb, tänab oma toetajaid ja teatab, et loobub teisest ringist.

Ka Blatterit ei leita kohe. Kui ta viimaks tuleb ja rääkima hakkab, on tema lõpukõnes mõni oluline koht, aga enamalt jaolt on see emotsioonide vallandumine. Piinlik, ütleksid küünikud ja need, kes lugenud “Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi” ja sellele järgnenud suhete korraldamise õpikuid ja usuvad, et maailma tuleb juhtida inimestele naeruvääristavate hinnangute pähepanemise kaudu. Inimlik, ütleksid need, kes teavad, et ainult armastus saab muuta maailma.

Selgub, et 79aastane Sepp Blatter on ikkagi inimene. Maailma olulisemate hulka kuuluva organisatsiooni juhi jaoks ei olegi seda nii vähe.

Aivar Pohlak: Blatteri tagasiastumine

Teade Joseph Blatteri tagasiastumisest tuli nii mulle kui ka kõikidele jalgpalliinimestele, kellega olen sündmuse järel kõnelenud, ootamatult ja seda eriti seetõttu, et alates laupäevast olid jalgpalli sees meeleolud pigem rahunemas, jõulisi avaldusi ei tehtud ja kulisside taga kõneldi praktiliselt kõikidel tasanditel vajadusest ja valmidusest pinged maha võtta.

Põhjuste üle spekuleerida ei taha praegu keegi ja on õigem oodata, milliseid teadmisi toovad lähimad päevad ja nädalad. Eeldada võib, et tagasiastumine tuli surve tulemusel, millega liitus puhtpraktiline arusaam, et jalgpalli jaoks on kõnealune parim lahendus. Oskan oletada, et lõplik otsus lahkumiseks sündis väga lühikese aja jooksul, sest veel täna s.o teisipäeva hommikupoolikul ei olnud võimalusest märkigi. Samas võis selline mõte ühe valikuna FIFA presidendi peas varem valmis olla – pean silmas tagasiastumist teatava olukorra tekkimisel valimisvõidu järel ja uute valimiste väljakuulutamist.

Tagasiastumise positiivsetest tähendustest mainiksin lootust, et see toob jalgpallimaailma rahu ja FIFA saab võimaluse alustada puhtalt lehelt. Samuti pean oluliseks, et uue presidendi valimine tuleb olukorras, kus vastandamine endisega ei ole võimalik ega vajalik ehk siis olen nende hulgas, kes peavad tekkinud lahendust oluliselt paremaks, kui tagasiastumist vahetult enne valimisi.

Negatiivseid asjaolusid ei oska praegu välja tuua, sest konkreetseid teid, kuidas olukord edasi minema hakkab, on liiga palju. Samuti ei ole võimalik nimetada praegu ühtegi inimest, kes kindlalt võiks või peaks kandideerima FIFA presidendi kohale.

On öeldud, et kongress uue presidendi valimiseks tuleks kutsuda kokku nii kiiresti kui võimalik, aga nõustun nendega, kes arvavad, et see ei juhtu siiski varem kui aasta lõpul või järgmise alguses.