Pea on nohust paks, selg valutab, külmavärinad, kõris on takjad. Tuleb ette võtta igasügisene käik perearsti juurde.

Kabinet on endiselt rohekais-roosades toonides, aga perearst uus - ja peagi selgub, et uus on ka meetod, kuidas ta ravib. Küll see doktor viitsib pärida: kus ma töötan (arusaadav küsimus), mis on mu lemmiktoidud (võib ka mõista), aga: milliseid hirme ma enda juures olen täheldanud ja kuidas emal läks minu sünnitamine ning mida ma öösel unes nägin ja kas ma Luule Viilma raamatuid olen lugenud? Nii peaaegu tund aega. 

Homöopaat ravib isiksust, mitte haigust. Et ravimi valikul on määrava tähtsusega välimus, pärilikkus, elulaad, ilmastiku- ja isegi lõhnataju, peab arst persooni põhjalikult tundma õppima.

Pannes ennast perearsti nimistusse, ei taipa me küsida, mis meetodil doktor ravib. Aga mitmekesiste võimaluste ajastul on küsimus asjakohane, sest muidu võib vastuvõtul oodata üllatus.

Homöopaat on seisukohal, et vastikute sümptomite kaudu annab haigus endast märku, aga haiguse põhjused on mujal: vales mõtlemises, lapsepõlves, stressis. Nii näiteks pole nahaekseem lihtsalt haigus, vaid märgilise tähendusega signaal organismi süvahoovustest. 

Ametlikult on mu arst ikka tavaline perearst, lõpetanud Tartu ülikooli raviosakonna, omab perearsti litsentsi ning on Haigekassaga kenasti lepingulises suhtes. Tema põhjalikult kodulehelt ei leia aga väikest vihjetki, et tohter kasutab tavameditsiinist erinevad meetodeid. 

Homöopaatia ravimeetodina ei ole Eestis keelatud, kuid ta asub hallil alal, kus riiklik ning alternatiivmeditsiin (mille hulka loetakse ka homöopaatia) võivad kergesti kokku põrgata. Tõenduspõhise meditsiini kummardajad ütlevad, et see on soolapuhumine, kus paranemine toimub tänu pimedale usule ja platseeboefektile. Just seetõttu, et hoida ära ironiseerivaid vaidlusi kolleegidega, hoiavad homöopaatia-usku perearstid madalat profiili ega kipu oma ravimeetodeid kõva häälega kuulutama. 

Keskmisest kõrgema teadlikkusega patsiendid

Eestis on vähemalt viis homöopaatide ühingut kokku paarisaja liikmega. Neil ei pea olema arstiharidust. Suuremal osal neist on erapraksis, visiiditasu 300-700 krooni. Pärisarstid võivad oma litsentsi varjus viljelda teistsuguseid, tõendus-põhisest meditsiinist erinevaid praktikaid. Kui palju on neil homöopaatia-usku pööratud patsiente, ei tea keegi.

Perearst Saima Tisler on Eesti Homöo paatia Ühingu juhataja. 

Ta on aastaid töötanud nn tavalise arstina nii haiglas kui polikliinikus, kuid juba 25aastaselt "pööras ta ära" homöo­paatia-usku. Praegu töötab ta era-perearstina.

Valgustamaks mulle homöopaatide tööviise, tõstab ta lauale rahvusvaheliste kongresside materjalid alates aastast 1911. Homöopaatia isaks loetakse sakslast Hahnemanni, kes 200 aastat tagasi enda ja oma pere peal lahjendatud haigustekitajaid katsetas.

- Miks peaksin patsiendina eelistama homöopaatiat?

- Sest see on looduslik raviviis ja toimemehhanismid on teaduslikult tõestatud. Graanulid sisaldavad taimseid ja loomseid komponente.

 - Mis haigusega tasub eelistada homöopaati tava-arstile?

 - Allergia, astma, stress, neuroosid. Isegi downi tõbe saab kuulikestega ravida - mitte küll sellest terveks ravida, sest kromosoomid jäävad samaks, kuid IQ-taset saab tõsta. Juba on ravimeid ka vähihaiguste vastu. Saab ravida kanepi- ja oopiumisõltuvust. Paljud haigused on psühhosomaatilise taustaga, need algavad negatiivsest mõtlemisest - ning neid saab edukalt ravida.

- Lihtsam on minna arsti juurde, kes kirjutab süste-tablette, kui hakata oma mõtlemist muutma!
- Aga need süstid ei aita pikalt. Tavameditsiin pigem nõrgendab organismi kaitsevõimet, surudes maha tingimused ilma põhjust kõrvaldamata.

- Miks Eesti Haigekassa ei aktsepteeri homöopaate?

- Keegi meist ei ole julgenud minna rünnakule.

- Millised patsiendid eelistavad homöopaatiat tavameditsiinile?

- Sellised, kes hoolivad oma tervisest ja kes mõtlevad laiemalt. Need, kes ei poolda või kelle organism ei kannata ravimist mürkidega - kangete ravimitega.

Lahjendatud lahja lahus

Arst lööb lahti mustade kaantega kapsaks loetud "Švejki"-paksuse haiguste klassifikaatori ning valib sealt rohu. 

Ka homöopaatiline ravimitööstus on võimas tööstusharu, kus toimivad tavalised, mitte lahjendatud äriseadused ning konkureerivad kaubamärgid ja koolkonnad peavad omavahel halastamatut võistlust. 

"Aga Hahnemann on meil üks," ütleb Saima Tisler Kreekast toodud kipsbüsti kiilaspead silitades.

Homöopaatilisi kuulikesi-tilgakesi on 10 000 sorti. Oluline on neist leida pill, mis sobiks minu kolme tasandi - vaimse, hingelise ja füüsilise tasandiga. Homöopaat ravib inimest, mitte ei püüa haigussümptomit maha suruda, nagu tavameditsiin seda teeb. Nad manustavad inimestele üliväikestes annustes haigusetekitajat.

Alkoholi baasil valmistatud tilgakestes või suhkrust tehtud kuulikestes toimeainet sama hästi kui polegi. Sadu ja sadu kordi lahjendatud lahuses on järel ainult elektromagnetvõnked aineosakeste vahel. Mida suurem lahjendusaste, seda võimsam mõju, ütlevad homöo paadid. Terakeste-kuulikest võtmine võib minna tavaravist kallimaks, sest haigekassa soodushinnad neile ei kehti. Aga inimesed paranevad.

Küsimus on, miks nad paranevad ja kas peaksime uskuma "suhkrukuulikeste elektromagnetvõngete" tõsiteaduslikkusse.

Iga päevaga tuleb juurde arste, kes julgevad kõva häälega soovitada meetodeid, mida nad veel hiljuti soolapuhumiseks nimetasid: refleksoloogia, valgusteraapia, antroposoofia, vabastav hingamine, nõelravi, reiki jne. Ega nad kahju ei tee, ütlevad päris-arstid mõningase üleolekuga.  

Katarr taandub. Angiin, psoriaas, bronhiaalastma taanduvad samuti. Pool tundi pärast terakese manustamist lakkab lapsel mädavool silmast, aastaid painanud lööve kaob jalgadelt. Aga lapse mädase kõrvapõletiku peale tõstab homöo paadist perearst käed üles ja kirjutab välja retsepti kangele antibiootikumile. Sest kui asi tõsiseks läheb, soovitavad ka homöopaadid päris-arste.

 

Sotsiaalministeeriumi tervishoiupoliitika juht Heli Paluste:

Kas perearstil on lubatud kasutada alternatiivravimeetodeid (homöopaatia vist käib selle määratluse alla?)

Vastavalt võlaõigusseadusele võib üldtunnustamata ennetus-, diagnostilist või ravimeetodit kasutada üksnes juhul, kui tavapärased meetodid lubavad väiksemat edu, patsienti on meetodi olemusest ja selle võimalikest tagajärgedest teavitatud ning patsient on andnud oma nõusoleku meetodi kasutamiseks.

Kas homöopaat võib nimetada end arstiks? 

Arstiks võib end nimetada isik, kellel on vastav diplom, ja ainult. Arst võib elu jooksul omandada lisapädevusi. Seega mõnel arstil võib olla teadmisi homöopaatiast. Homöopaatia-alased teadmised üksi ei tee veel kedagi arstiks.

Kas perearsti litsentsi andes uurib mingi komisjon, mis meetodeid arst kasutab?  

Otseselt meetodite kirjeldamist arstilt, sh ka perearstilt, tööle asumisel ei nõuta. Vastavalt võlaõigusseadusele peab ­arsti tervishoiuteenus vastama vähemalt arstiteaduse üldisele tasemele teenuse osutamise ajal ja seda tuleb teha tervishoiuteenuse osutajalt tavaliselt oodatava hoolega.

Perearstile annab õiguse tegutsemiseks maavanem, kes oma korraldusega kinnitab perearsti nimistu ja teeninduspiirkonna. Selle eelduseks on perearsti eriala omamine ja arstide registrisse kuulumine. Eeldatud on, et see asjaolu on piisav garantii, et arst on pädev üldarstiabi teenuste osutamiseks.

Homöopaatia põhialused:

  • Similia similibus curentur: sarnane ravib sarnast
  • Haiguse individuaalse kliinilise pildi arvestamine
  • Ravimeid saadakse tavaliselt naturaalsetest algainetest
  • Preparaatide katsetused tehakse tervete inimeste peal, laboriloomi ei kasutata.