Muidugi on üldteada, et järgmiseks sügiseks peaks linlastel olema täiesti uus esindusväljak. Ent praegu on seal mülgas, mille keskele on püstitatud telke ja kus askeldavad inimesed. Ning peab siis autoliiklus Kaarli puiesteel suveni kinni olema?

Kaevamiste juhi Villu Kadakaga ringi mütates jäid meelde järgmised huvitavad asjaolud:

Tegemist on tõenäoliselt Eesti kõige suuremate arheoloogiliste kaevamistega. Kuigi Tartu maantee läbimurdega seotud kaevamised olid ruutmeetrite poolest suuremad (üle 10 000m2), on kultuurkihi paksus ja tööde intensiivsus Vabaduse platsil suuremad.

Kaevetööde käigus on välja tulnud Eesti mõttes erakordne avastus - leitud on kiviaegse asula jäljed, mis esmakordselt tõestavad, et Tallinna kohal oli asustus ka 5000 aastat tagasi. Kiviaja kihti tuleb kaevata veel pikalt, leide tuleb praegu ja arvata on, et ka edaspidigi. Äsja tuli välja hulk potikilde, mis annavad aimu, et tegu võis olla hiiglasliku anumaga.

Lisaks kiviaja leidudele - kammkeraamika (ca 3000 a. e.Kr.) ja nöörkeraamika (ca 2500 a. e. Kr.) tuleb rohkesti leide ka 13.-14. sajandist ja 17.-18. sajandist. Nöörkeraamikast on seni vaid üks leid (vt. eelviimane foto).

AGA! 15.-16. sajandi kiht on aga täiesti kadunud! Põhjusi selleks võib olla mitmeid, näiteks võidi just see pinnasekiht viia bastioni ehitamiseks, sel perioodil võidi siia mingil põhjusel prügi mitte tuua vms. Kadakas nentis, et suvel bastioni muldkehandit kaevates leiti just sealt 15.-16. sajandi leide. See aga ei tõesta ainuüksi veel midagi.

Arheoloogid täidavad linnavalitsuse tellimust (oma parima kompetentsi järgi), mitte ei kaeva seal sellepärast, et nad kangesti tahaksid liiklust sulgeda. Samal ajal kaevamistega toimub ka juba maa-aluse parkla ehitus kohas, kus kaevamised on lõppenud. Telgid on vajalikud selleks, et arheoloogid saaksid töötada ka vihma ja külmaga.

Praegu kaevab platsi linnavalitsuse-poolses augus kümmekond inimest, lisaks töötab seal vähemalt samapalju ehitusmehi. Moskva-poolses otsas kaevab samuti mitu inimest, kuid rõhk on liikluse tõttu teises otsas. Kaua kaevamised täpselt kestavad, ei oska keegi öelda, sest keegi ei tea, mida maapõu võib täpselt peita. Eeldatavalt on arheoloogidel tööd talv läbi, parkla ehitusmeestel aga veel kauem.