Just sellised süüdistused lendasid eelmisel nädalal riigikogus, kui Keskerakond arutles riiklikult tähtsa küsimusena põhiõiguste ja vabaduste üle.

Kadri Simson tõi Eestile eeskujuks angloameerikalikku õiguskultuuri ja sealset vandekohtute süsteemi.

Olen käinud viimased kümme aastat uuriva ajakirjanduse konverentsidel Euroopas ja Ameerikas ning kolleegidega palju suhelnud. Seetõttu tutvustan mõningaid näiteid anglo­ameerikalikust õiguskultuurist, millega proua Simson ilmselt kursis pole.

Ühte Los Angelese ajalehetoimetusse laekub iga hommikul e-postiga nimekiri eelmisel päeval vahistatud inimestest. Kuna nimekiri on pikk, töötleb seda spetsiaalne arvutiprogramm, mis võrdleb infot teiste andmebaasidega. Tähelepanu pööratakse erilistele elukutsetele (pastorid), elukohtadele (rikaste rajoonid) jms.

Info vahistatute kohta on nimelt täiesti avalik. Näiteks Florida osariigi ühe maakonna šerif Joe Nugent avaldab kõigi vahistatute isikuandmed ja pildid oma veebiküljel. Kes ei usu, võib ise vaadata: www.gulfsheriff.com/index.htm.

Eestis pole lihtne teha kindlaks, millises vanglas keegi karistust kannab. USAs saab seda teada vanglate ameti veebiküljel www.bop.gov/index.jsp. Sealt leiab andmed ka kõigi endiste vangide kohta 1982. aastast alates. Näiteks John Smithi nimelisi mehi on selle aja jooksul istunud kinni tervelt 182!

Elektroonilised kohtudokumendid kantakse Ameerikas riiklikku andmebaasi www.pacer.gov, kust igaüks saab infot raha eest alla laadida.

New Yorgis on tsiviilkohtuasjade dokumendid aga lausa tasuta lugeda (iapps.courts.state.ny.us/iscroll ). Just nende põhjal kirjutas Ekspress eelmisel nädalal loo modell Karmen Pedaru 1,4 miljoni dollarilisest töövaidlusest.

Isegi poliitikute tööaadressil peetud e-kirjavahetus on USAs avalik. Näiteks avalikustas Alaska osariik oma endise kuberneri Sarah Palini 31 000 e-kirja. Otseselt eraelu puutuvad laused kaeti kinni, kõik muu aga anti välja: palinemail.msnbc.msn.com/palin/default.html. Sellise infomassiivi läbilugemine käis ka suurtele toimetustele üle jõu ja kogu kupatus riputati veebi üles. Kui keegi midagi huvitavat leidis, paluti sellest lahkelt teada anda.

Ja lõpetuseks näide Suurbritanniast, kus lordkohtunik Brian Levesoni komisjon uurib juba aasta aega kõmulehtede häkkimisskandaali. Põhjalikel ülekuulamisel on andnud aru nii vana meediaparun Rupert Murdoch kui ka tema alluvad.

Komisjoni töö käib avalikult. Kuna saalis on ainult 14 kohta, peavad pealtvaatajad endast varakult teada andma. Kes sisse ei pääse, võib minna veebiküljele www.levesoninquiry.org.uk.

Sealt saab näha kõiki ülekuulamisi videos. Ah et pole aega tundide kaupa arvutiekraani ees veeta? Sel juhul võib huvipakkuvate ülekuulamiste protokollid välja trükkida. Sest kõik pannakse kirja ja antakse rahvale teada.

Selline on angloameerika õiguskultuur. Elu läheks päris põnevaks, kui Keskerakond hakkaks seda Eestis juurutama. Alustuseks võiks avalikustada Stenbocki maja ja Tallinna linnavalitsuse viimaste aastate e-kirjad.