Vecta Design (2014)

Käive 1,86 miljonit eurot

Kasum 250 000 eurot

Töötajate arv 35

Vecta oli üks esimesi, kes selliste lagede tootmisega Eestis tegelema hakkas, ning ainus, kes on muretsenud endale kõik vajalikud kvaliteedisertifikaadid.
Enne laeärisse sukeldumist tegeles Kilievoi üldehitusega. Äri õitses seni, kuni ehitusbuum hakkas vaikselt krahhiks keerama.
Vene telekanalitest oli ta näinud "Kodutunde"-sarnaseid saateid, kus kellelgi õnnelikul remonditi ära terve maja. Saadetes paigaldati sageli kodudesse pinglagesid ning Kilievoil tekkis asja vastu huvi.
Ta viis end Peterburis lagede maailma peensustega kurssi ning hakkas neid sealt Eestisse vahendama.
Ühele kliendile vahendas ta Venemaa päritolu lae, millele tootja lubas lahkesti ka "Euroopa sertifikaati". Hiljem selgus, et Euroopa sertifikaadi asemel oli saadaval vaid Vene oma. Klient teatas, et see "maksab Euroopa Liidus sama palju kui tualettpaber".
Kilievoi, kes tunneb pinglagesid kui oma viit sõrme, vihastas Vene laeärika-te peale. Lubas mitte kunagi enam Vene firmadega koostööd teha. Selle vimma tuules alustas ta ise lagede tootmist Eestis, otsustades nimme kasutada parimat Saksa ja Prantsuse toorainet.
Välisturgudele murdmine oli vaevaline, kuid tippkvaliteedile rõhudes kandis see töö lõpuks vilja. Müük toetub edasimüüjate võrgustikule üle maailma. Toot-mispind on Pärnus kasvanud 180 ruutmeetrilt 2000-le.
Mullu müüs firma üle 108 000 ruutmeetri lagesid, mis on võrreldav umbes 17 jalgpalliväljakuga. Ettevõte tahab Pärnusse lähiaastatel rajada päris uue tehase.
Vecta lagi on näiteks Itaalia ekspeaministri Silvio Berlusconi suveresidentsis, Londonis Chelsea jalgpalliklubi hoones, Lätis Liepaja spordikompleksis, Eesti ajaloomuuseumis, Ülemiste keskuses ja mujal.
Vecta tahtis oma lae panna ka Eesti paviljonile EXPO maailmanäitusel Milanos. Mingil veidral põhjusel see siiski Eesti päritolu lage ei saanud. Küll aga sai Vecta lae Itaalia paviljon!
Ettevõte keskendus ekspordile esimesest päevast alates. Alles viimasel ajal on hakatud tõsisemalt ka Eesti klientide poole vaatama.
"Me anname 10 aastat oma toodetele garantiid. Küsid 15? Anname kas või 15!" räägib Kilievoi.
Lai haare tähendab pentsikuid muresid. Hetkel otsib Vecta Design näiteks tööle inimest, kes räägiks araabia keelt. "See on suur turg," ütleb Kilievoi.