5. Ajalooline medal

Zürichis kergejõustiku EM-võistlustel võitis Rasmus Mägi reedel 400 meetri tõkkejooksu finaalis hõbemedali, Gerd Kanter võitis samuti hõbeda kettaheites. Rasmus Mägi hõbe on Eesti kõigi aegade esimene medal staadionijooksudelt.

4. Piiks-piiks, eelnõu tuleb

Kiirlaenude aeglase ohjeldamise eelnõu saadeti valitsusest Riigikokku. Pärast pikki vaidlusi otsustati teha ära pool rehkendust, piirata krediidikulukuse ülemmäär kolmekordse keskmise tarbimislaenude krediidikulukuse määraga viimase 6 kuu jooksul, ja kaotada ära eraõiguslikud vahekohtud kiirlaenuvaidluste menetlemisel. Mitmed sammud ootavad veel ees.

3. IRL positsioneerub väikese tähega keskerakonnaks

Laupäeval lõppenud Arvamusfestivalile Paides pani enne tõelist pisarakiskujat, Kinoteatri Manifesti, semikooloni peaministrikandidaatide debatt, kus Reformierakond püüdis vastanduda Keskerakonnaga, Sotsiaaldemokraadid Reformierakonnaga, IRL sotside ja reformikatega, ning Keskerakond puudus sootuks. Nii füüsiliselt kui retooriliselt positsioneerus Urmas Reinsalu end keskele, püüdes hõivata tsentristlikku platvormi Reformi ja sotsiaaldemokraatide vahel. Erakondade põhiteemadest eelseisvate valimiste eel on trendiv teema palgavaesus.  

2. Eesti otsib superprokuröri

Justiitsminister Andres Anvelt peab leidma sügiseks uue peaprokuröri, ja sõelale on Eesti Päevalehe andmetel jäänud sisuliselt kaks varianti: kas ülendada kedagi asutuse seest (Lavly Perling), või tuua kedagi väljastpoolt süsteemi (vandeadvokaat Jaanus Tehver). Seega on loota valikuprotsessis ka valitsuse debatti ja hinnangut sellele, kas prokuratuuri kurss on olnud täpne või kuluks ära värsket õhku.

1. Obama maarjamaal

Selgus, et USA president Barack Obama külastab 3. septembril, vahetult enne NATO tippkohtumist Walesis, Eestit. Tegemist on teadaolevalt tema ainsa peatusega Euroopas lisaks tippkohtumisele ja Eestis kohtub ta lisaks meie presidendile ja peaministrile ka Läti ja Leedu presidentidega. Viimati külastas USA president (Bush noorem) Eestit 8 aastat tagasi. Samal ajal võttis Soome president ette sõidu Sotši, et kohtuda Venemaa presidendiga, mis pani paljud rääkima riikide erinevatest välispoliitilistest prioriteetidest. Lisaks Obamale tulevad ka mõned Abramsid ja Strykerid ehk Ameerika Ühendriigid saadavad oktoobris kolmeks kuuks Balti riikidesse ja Poola 600 sõdurit koos tankide, lahingumasinate ja soomustransportööridega, Eestisse tuleb neist hinnanguliselt 150 ehk kompanii suurune üksus.

5. Banaanihiiglase loomine

Maailma suurima banaanikompanii loomine Chiquita ja Fyffesi ühinemisel muutus põnevamaks, sest Fyffes sai üllatuslikult konkureeriva pakkumise. Tolle taga on Brasiilia rikkuselt teine mees Joseph Safra ja sealne suurim apelsinifirma Cutrale. Chiquita kavatseb ühinemisel teha maksude optimeerimistriki, kolides peakorteri Ameerikast soodsama maksukeskkonnaga Iirimaale, kus paikneb Fyffesi keskus.

4. Euroala nõrk majanduskasv

Euroala SKT oodatud kasvu nullisid teises kvartalis oodatust kehvemad tulemused Saksamaal ja Prantsusmaal. Saksamaa majandus tõmbus 0,2 protsendi võrra koomale (eeskätt avaldas mõju tootmine, jaekaubanduse maht tõusis juunis viimase seitsme aasta kõrgemale tasemele), Prantsusmaa oma jäi teist kvartalt järjest samale tasemele. Ääreriigid seevastu näitasid kasvu: Hispaania ja Portugali SKTd kasvasid 0,6 protsendi võrra.

3. Eesti ootamatult tugev SKT-näitaja

Statistikaameti rehkendusel kasvas Eesti SKT teises kvartalis aastatagusega võrreldes 2,2 protsenti (Eurostat näitab, et isegi 2,5 protsenti). Arvamusfestivalil märkis Indrek Neivelt, et SKT asemel peaks tähelepanu pöörama keskmisele sissetulekule.

2. Sanktsioonidele otsitakse leevendust

Põllumajandusminister Ivari Padar arutas pankuritega, kuidas abistada põllumajandustootjaid, kes kannatavad Vene sanktsioonide tõttu. Ta leidis, et Euroopa Liit võiks rakendada nii sekkumist kokkuostu kui eraladustamise toetust.

1. Uued maksuideed

Majandusminister Urve Palo teatas, et Eestis tasuks kaaluda regionaalsete maksuerisuste kehtestamist, kuid ei täpsustanud, milliseid makse mõtleb. Rahandusminister Jürgen Ligi ei võtnud Palo avaldust tõsiselt. Ta naeris välja ka Palo idee taastada laenurahaga raudtee Haapsalusse, öeldes, et raudteega ühendatakse ka kõik kolhoosikeskused.