Me räägime alkoholisõltuvusest arstide seas.

Üle pika aja juhtis arstide sõltuvushäiretele tähelepanu spordibioloog ja tuntud dopingukütt Kristjan Port. Ta märkis ETV jutusaates, et purjus ja narkouimas arstid on ülemaailmne probleem ja see eksisteerib ka Eestis, aga paraku pole meil seda kunagi uuritud.
Süüdistusterahe, mis nendele sõnadele järgnes, oli enneolematu. Arstide liit palkas endale vandeadvokaadi ja saatis kirja, milles nõudis dopingukütilt nimesid ja uuringuid, millel tema väide tugineb.

Tõsi, Port ei toonud näited, aga Eesti Ekspress teeb seda tema eest.

Kõik algas mullu kevadel. Maarjamõisa haigla erakorralise meditsiini osakonda saabus 34aastane meesterahvas, kes kaebas õhupuudust ja tugevat rinnavalu.

Kõik tundus olevat kontrolli all. Ta saadeti operatsioonile ja lootus oli, et ta pääseb kaks päeva hiljem haiglast välja. Tegelikult kirjutati haige kliinikumist välja mitu nädalat hiljem, ja lahkus ta sugugi mitte omal jalal.

Vahepeal oli mees saanud raske ajukahjustuse ja muutunud kontaktivõimetuks. Operatsiooni käigus kaotas ta nii palju verd, et varude taastamiseks peab haiglale verd loovutama 55 doonorit. Kirurg, kes teda opereerima hakkas, ei olnud see, kes lõikuse lõpetas. Mis juhtus?
Pärast seda ei lekkinud haiglast ainsatki vihjet ja saladust hoiti kiivalt tsunfti sees. Kui uskuda arste ja õdesid, kes julgevad nüüd juhtunust esmakordselt rääkida, oli paljudel kiusatus asi suure kella külge lüüa juba varem.
On see tõesti võimalik, et aastal 2014 jääb patsient invaliidiks pealtnäha lihtsa lõikuse käigus ja seda põhjusel, et joobes (või pohmellis) kirurgil käsi väriseb?
Seda lugu meenutades sumiseb haigla nagu mesitaru.