Mistra-Autex (2014)

käive 15 miljonit eurot

kasum 563 000 eurot

töötajate arv 197

Mistra on tegelikult pikema ajalooga ettevõte. 1986. aastal asutatud tehases valmisid juba Nõukogude ajal vaiba-komplektid Ladadele, Moskvitšidele ja GAZidele. Taasiseseisvumise järel tehas erastati, tootmine jätkus. Esimest korda torgati jalg lääne autotööstuse ukse vahele 1998. aastal, kui võideti Volvo usaldus. Seejärel algas koostöö Saksa autotööstuse allhankijatega.
Ettevõtte Saksa suuna müügijuht Lauri Tiimus ütleb, et 2005. aastal laiendati haaret Saksamaal veelgi, sõbrunedes Volkswageniga. See oli nii nõudlik partner, et sundis Mistral-Autexi Raasikul oluliselt laiendama kvaliteedikontrolli labo-
rit. Laboris on muuhulgas peen aparatuur vaipade kvaliteedi testimiseks tuhandete kontsavajutustega, samuti väga kuumas kliimas (näiteks Aafrikas) ning väga külmas (näiteks Arktikas) kasutamiseks.
Nüüd on Volkswagen usaldanud Mist-ra-Autexile teha juba ka nende uhiuute autode interjööri. Need autod saabuvad müüki lähiaastatel (mudelid Pana-mera, Touran, Tiguan jt). Omas valdkonnas on firma turuosa Euroopas tervelt seitse protsenti.
Tiguani-diil illustreerib hästi, et Mist-ra-Autexi äri on mahuäri - Tiguane on liinilt igal aastal tulemas ligi veerand miljonit ning kõik nad saavad Raasikult sisustuse. Milline töö ja leib!
Raasikul aga planeeritakse täna juba hoogsalt kahe aasta pärast toimuvat.
"Ma võiksin ette vuristada kõik mudelid, mis tulevad Volvolt aastani 2022 -aga ma ei tohi neist rääkida," ütleb Tamm.
Lisaks vaipadele ja mattidele toodab Mistra-Autex väikeses mahus veel näiteks veoautokabiinide sisustust, lennujaama on tehtud magamisboksid jne.
"Iga päev toob midagi uut. Ja on ju päris tore näha igal pool Euroopas meie tooteid ringi sõitmas," ütleb Tamm.