Nimekiri on muljetavaldav, jõukamad ametnikud omavad villasid ja maavaldusi Prantsusmaal ning Itaalias.

Nimekirjas on ka keegi Sergei Mamedov (40), kellele kuulub 90ruutmeetrine korter Tallinnas.

Kontrollime info igaks juhuks üle. Eesti kinnistusraamatu andmetel kuulub Mamedovile läbi kahe korruse ulatuv korter Raekoja platsil nn Jegorovi majas.

Üllataval kombel kannab Mamedov registris Eesti isikukoodi. Mida see tähendab?

“Sergei Mamedovil on olnud Eesti elamisluba,” selgitab politseiameti pressiesindaja Helin Vaher. Rohkem ta ei ütle, mullune elamislubade skandaal muutis politsei sellistel teemadel väga ettevaatlikuks.

Seega ei saa me teada, millal Mamedov Eestisse tuli, mida ta siin tegi ja mis tema elamisloaga juhtus. Võibolla see lihtsalt aegus?

Mamedovi isiku kohta info kogumine osutub aga üllatavalt lihtsaks. Nimelt peab ta enda kohta veebikülge. Võrdleme seal leiduvat infot Wikipedia ja teiste avalike allikatega.

Selgub, et Aserbaidžaani aadli päritolu Mamedov kuulub Venemaa võimuladvikusse. Ja juba kolmandat põlvkonda.

Vanaisa Enver lõpetas sõja ajal Nõukogude luurekooli ja osales Nürnbergi sõjakurjategijate protsessil tõlgina. Seejärel töötas diplomaadina ning oli 20 aastat teleraadiokomitee esimehe asetäitja. Ta vastutas oma peaga uudistesaate “Vremja” sisu eest. Praegu peab 89aastasena uudisteagentuuri RIA Novosti peadirektori nõuniku ametit.

Isa Georgi on endine Vene välisministri asetäitja. Viimased kümmekond aastat esindab Kremli huve suursaadikuna Kanadas.

Armeekindrali abi tuleb Tallinna

Ka Sergei lendab kõrgelt. Läinud aasta lõpul valiti ta Samaara kubermangu esindajana Venemaa föderatsiooninõukogu liikmeks ehk senaatoriks.

Hariduselt on noorim Mamedov transpordiinsener. Ta on ajanud äri mäetööstuses, raudteel ja masinaehituses.

Tervelt üheksa aastat, 2003–2011 tegutses noorim Mamedov riigiduuma liikme armeekindral Nikolai Kovaljovi abina.

Kovaljov pole tavaline sõjaväelane, vaid Afganistani lahingukarastusega julgeolekuspets. 1996–1998 juhtis ta vastuluureteenistust FSB, kuuludes president Boriss Jeltsini usaldusaluste sekka.

Stelmachi võluv äripartner

Eestiga on Mamedovil sidemed hiljemalt 2005. aastast. Tema ettevõttele kuulus kõige pikem Eestis registreeritud luksusjaht. Itaalias valmistatud 22,6 meetrine Fidelity edestas 10 sentimeetriga Armin Karu paati.

Pole teada, kas ja kui tihti Mamedovi laev Eesti vetes sõitis. Fidelity kodupiirkonnaks oli Prantsusmaa lõunarannik.

Äriregistrist jääb mulje, et Mamedov sai Eesti isikukoodi ja seega ka elamisloa 2008. aastal. Tal oli Tallinnas mõjukaid sõpru, näiteks kuulus tema firma nõukogusse transiidimiljonär Maksim Liksutov.

Avalikest andmebaasidest ei nähtu, et Mamedovi siiatulekule oleks aidanud kaasa Nikolai Stelmach, kes IRLi liikmena “importis” palju mõjukaid venelasi.

Küll aitas Stelmach Eestis jalga maha saada Mamedovi kaunil kaasal ja poegade emal, tennisestaar Anastassia Mõskinal.

Pärast elamislubade skandaali puhkemist omandas 31aastase Mõskina ettevõte 350 000 euro eest Tallinna vanalinnas Niguliste tänaval 93ruutmeetrise pinna, kus asub vinoteek Musi. Tänu sellele tehingule vastab naine ärialase elamisloa nõuetele.

Huvitaval kombel leiab venekeelsest internetist foto, kus Mamedov ja Mõskina on koos veel ühe Stelmachi kliendiga. Selleks on Vladivostokist pärit allilmataustaga Aleksandr Harkovski.

Ja ongi kõik? Venemaal on ettevalmistamisel seadus, mis keelaks riigiametnikel ja nende abikaasadel omada välismaal pangaarveid ja kinnisvara. Nii et võib-olla tuleb Mamedovil oma siinsed varad maha müüa.