Esimese 10 kilomeetri jooksul suures juhtgrupis püsinud Šmigun-Vähi vajus võistlejate reas tahapoole pärast seda, kui esimest kordi suuski vahetas.
Tõusudel oli näha, et suusk andis kõvasti järgi ning vahepeal sajatas sportlane isegi raja kõrval seisnud abimeeste peale.

15. kilomeetril otsustas Šmigun-Vähi taas suuski vahetada, kuid sellest ei tõusnud suurt tulu. 19. koht ja kaotus liidrile 33,6 sekundit, mis pärast seda reeglina ainult kasvas. 20. kilomeetril pani Šmigun-Vähi juba kolmandat ja viimast korda uued sõiduvahendid alla, kuid kahju oli juba tehtud. Viimast kolmandikku 21. kohalt alustanud eestlanna langes 10 kilomeetriga veel seitse positsiooni tahapoole ja lõpetas 28ndana. Kaotus võitjale oli ligi 5 minutit, kusjuures igale suusavahetusele kulus umbes 10-15 lisasekundit.

"Ise lootsin, et teen täna väga hea sõidu. Enesetunne oli hea," teatas rõõmsat tuju säilitada püüdnud Šmigun-Vähi Eesti Televisiooni vahendusel. "Tahtsin veel paremat suuska ja libisemist, kuid astusin sellega ämbrisse, Vahetasin uuesti, aga midagi enam teha ei olnud."

Šmigun-Vähi sõnul mõtles ta vahepeal ka katkestamise peale, kuid see oleks olnud "väga-väga paha".

Viimati sai Šmigun-Vähi olümpiamängudel nii kesise koha 1998. aastal Naganos, olles saanud vahetult enne võistlusi mootorsaaniga sõites rangluumurru. Toona 30km vabatehnika sõidus osalenud suusataja sai võistlustel 46. koha.

Šmigun-Vähi laupäeval saadud 28.koht on huvitav ka sel juhul, kui see jääb tema viimaseks olümpiaks, sest just 28ndaks tuli ta ka oma elu esimesel olümpiasõidul Lillehammeris. Distantsiks oli siis küll 15 kilomeetrit vabastiilis ja eestlanna oli toona vaid 16-aastane.

Postiivse noodina peab märkima, et kuldmedalisti Justyna Kowalczyki võidukate suuskade määrijateks on eestlased Are Mets ja Peep Koidu. Mets kuulus enne Veerpalu määrdemeeskonda, kuid lahkus sealt tüli järel peale eelmist talve. Koidu on tuntud endise suusataja ja Vasaloppeti võitja Raul Olle pikaaegse määrdemehena.

Murdmaasuusatamine naiste 30 km klassikasõit ühisstardist:

1. Justyna Kowalczyk (Poola) 1.30.33,7

2. Marit Björgen (Norra) +0,3

3. Aino-Kaisa Saarinen (Soome) +1.05,0

4. Evi Sachenbacher-Stehle (Saksamaa) +1.19,2

5. Masako Ishida (Jaapan) +1.22,8

6. Charlotte Kalla (Rootsi) +1.23,9

7. Therese Johaug (Norra) +1.27,6

8. Kristin Störmer Steira (Norra) +1.30,7

...

28. Kristina Šmigun-Vähi +4.53,5

42. Tatjana Mannima +10.17,6