Ettevõtte aktsionär Rain Pikand rääkis ajakirjanikele, kuidas ta kord meeltesegaduses telekast "Stiilipäevikut" vaatas ja seal üks hoolitsemata naine korraks väga kauniks tehti. “Meie ei tule turule, et olla ühe korra ilusad. Me tuleme oma loomulikus ilus!”

Minu ees istub üks loomulikult ilus noor daam - Elektrimüügi AS'i nõukogu liige, suurettevõtja Heiti Hääle tütar Maria Hääl (26). Stereotüüpne mõtteviis ütleks, et ta peab moebutiiki või töötab fotomodellina. Aga ei, Maria figureerib hoopis isa “õlises” äris. Energiakandjate hindu maailmaturul tunneb ta kui oma viit sõrme.

Maria on Analüütik suure tähega ja selleks aitas tal kujuneda Eesti Energia – eilne leivaisa, homne konkurent!

Tütreke, tee ka käed õliseks!
Kui Heiti Hääl 1990ndate alguses oma äride vundamenti ladus, oli Maria väike plikatirts.
“Mulle anti kodunt kaasa see, et tööd ei tohi karta. Töötada tuleb isegi nädalavahetuseti, kui tahad midagi saavutada,” räägib Maria. “Meil oli kodus üks reegel: laste töö on koolis käia ja hinded peavad olema korras. Kõik, mis sinna juurde tuli, oli boonus.”

Isa Heiti - “väga kihvt inimene ja suur eeskuju, kellega mul on vedanud” - aitas Maria Inglismaale Cambridge'i ülikooli majandust õppima. Ilmselt oli isa käsi mängus ka selles, et Londonis nuusutas Maria esimest korda tõelist naftaäri, töötades kaks kuud praktikandina maailma ühe suurema naftakaupleja, Šveitsi päritolu Trafigura kontoris. See firma on Heiti Hääle partner Venemaa naftatoodete ekspordis.

“Mind veeti läbi kogu süsteemi. Näidati ära, kuidas tehinguid sisestatakse, kuidas pankadega suheldakse, kuni selleni, kuidas kogu asja juhitakse. Mulle avanes esimest korda suur pilt ettevõttest, mille ärid ulatuvad Elevandiluurannikust Costa Ricani. See oli päris lahe! Mõistsin, kui palju on maailmas veel teha ja näha,” tunnistab Maria.

Eesti Energia tegi Mariast analüütiku
2008.aastal koju naastes saatis Maria oma CV huupi Eesti Energiasse. Firma võttis naise tööle energiakaubanduse osakonda analüütikuks.

Maria aitas Eesti Energial elektrituru avanemisega kohaneda. Ta koostas elektribörsi kauplemismudeleid ja algoritme. Modeleeris elektriturgu, jälgis nõudlust ja pakkumist ning üritas ette ennustada, millised võimalused firma jaoks tekivad.

Peagi kuulutas Kroonika, et Maria sulges suveks ajutiselt Balti Elektrijaama, sest see ei toonud suvel piisavalt tulu.

Varem polnud elektrijaam suviti seisnud. Maria ütleb, et jutt elektrijaama sulgemise ainuisikulisest otsustamisest on täielik jamps.

Ühest Maria tõeliselt suurest võidust võisime siiski lugeda. Ta kaotas poole aastaga kaalus ligi 18 kilo, tõustes sellega Aasta Figuurisõber 2010 konkursi finalistiks.

Miks lahkus Maria Eesti Energiast ning kuhu on viinud targa noore naise tee tänaseks?
Miks ütleb ta enda kohta, et on hingelt liberaal, kuid pelgab Reformierakonda astumist nagu tuld?

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist.