Siret Kotka on endast väljas – ta on projekti „Edgar“ investeerinud peaaegu kümme aastat oma elust, aga nüüd ähvardavad talle jääda vaid tühjad pihud.

Kuid sünnib ime. Edgar Savisaar jääb ellu.

Kunagi aastaid tagasi tunnistas Savisaar lähedastele, et ta kardab kõige rohkem haigust, mis muudab inimese juurviljaks. Elad küll, aga mõistus ei tööta.

Kui Savisaar narkoosist välja tuleb, puudub tal lühimälu. See toob tuttavatele tema kunagise hirmu meelde. Ent tema mälu taastub peagi. Pärast narkoosi võib igaühel lühimäluga probleeme olla.

Esialgu ei saa Savisaar aru, et tal ühte jalga enam pole. Lähedased muretsevad, kuidas sellest talle rääkida. Korraga saabub raviarst: „Oi, ma juba rääkisin talle sellest.“

„Kuidas ta reageeris?“ küsib Erki Savisaar arstilt.
„Õnnetu oli,“ vastab arst.

Kui Savisaarele Tartusse külalised tulevad, siis on neil pea alati vaarikad kaasas. Kuna Savisaare vaarikalembus on üldteada, koostavad erakonnakaaslased graafiku, kelle kord on linnapeale marju tuua.

Mais sõidutatakse Savisaar Tartust Ida-Tallinna keskhaiglasse. Voodi kõrval peab valvet tema nooruke nõunik Jekaterina Fedkina. Tema tegeleb Savisaare e-mailidega. Linnapea on harjunud, et talle e-kirjad ette loetakse ning ta dikteerib vastuseid. Telefonikõned teeb ja sõnumid toksib ise.

Nõunikke on Savisaarel mitu. Suvepuhkuste perioodil töötatakse vahetustega. Kordamööda on Hundisilmal abiks Fedkina, Moonika Batrakova ja Keskerakonna noortekogu värske esimees Urmo Saareoja.

Juuni alguses saabub Savisaar üle pika aja mõneks tunniks koju Hundisilmale. Ta räägib aeglaselt, aga jutt on selge ja loogiline. Paljude jaoks on see esimene kord Savisaart pärast haiglasse sattumist näha. Ta on kaotanud 30 kilo ja jumelt kahvatu. Mõnel naiskülalisel tuleb pisar silma ja nad lähevad Savisaart lohutama, juht tõrjub nad eemale. Üks sünnipäeval viibinu räägib õpetlikult: „Üks asi, mis Savisaarele ei meeldi, on haletsemine.“

Haigus ja kaotatud jalg on tabuteemad. Kui keegi selle kohta küsib, juhib Savisaar jutu järsult mujale.
Praegu spekuleerib Eesti poliitiline eliit palavikuliselt, milline on Edgar Savisaare tervislik seisund ja kuidas see mõjutab valitsusliidu püsimist.

Loe pikemalt Eesti Ekspressi 29. juuli numbrist.