Vihjad sellele, et Reformierakond juhtis Tallinna Sadama nõukogu, siis tuli järsku Tallinna Sadamas ränk altkäemaksuskandaal ja poliitilise tule alt ära saamiseks, toodigi info Liive ajastu kohta Eesti Energias?
Vaata päeva mil info Eesti Energia kohta ilmus. Minule on mitu ajakirjanikku ise viidanud, et see oli teemalt (korruptsioon Tallinna Sadamas) tähelepanu ära juhtimine.
Igal juhul ei tule see kampaania Eesti Energiale kasuks. See on Eesti Energia maine kahjustamine inimeste poolt, kes istuvad Eesti Energia nõukogus või kellel on ligipääs auditikomitee materjalidele.

On sul endal need auditid olemas?
Eile sain. Küsisin otse, et kui minu kohta juba lekitate, siis näidake ka mulle pabereid mida olete minu aja kohta kirjutanud. Nüüd on need mul olemas. Kolm sisekontrolli memo ja üks audit.

Mis need on?
Üks memo on IPO ettevalmistusest, teine partnerlusest Evercore’iga (Dominic Freely kaasus) , kolmas Auvere elektrijaamaga ehitusest . Ja siis üks audit Enefit 280 ehitamisest.

Enefit 280 puhul on öeldud, et see läks kallimaks maksma kui planeeriti ja lehtedes on viidatud, et olid juhtimisvead.

Jah, on läinud kallimaks kui esialgselt planeeriti. Enefit 280 on tehas mida mitte keegi polnud varem kunagi ehitanud. See on innovatsioon. Selliste asjade puhul on ülekulu normaalne. Aga ei sa öelda, et kui läheb kallimaks, siis on see kahju. Tehas on ju olemas! Töötab!
Ajakirjanduses viidati, et tehas läks maksma 270 miljonit. (Algselt räägiti Enefit 280 puhul, et tuleb umbes 210 miljonit – toim.) See 270 number oli mulle üllatus. Kust see number pärit, ma ei tea. Olen praegu kirjavahetuses (audiitoritega – toim.), et aru saada kuskohast nad selle 270 miljonit võtsid. Seepärast ei oska täpsemalt kommenteerida.

Räägime ka Dominic Freelyst, Eesti Energia ihunõustaja alates aastast 1998?
Noh, mis me teame. Olla olnud justkui üks nõustaja, kes sai 10 miljonit eurot. Tasu said tegelikult ikka investeerimispangad ja see summa tuleb kokku väga pika perioodi jooksul. Igaüks kes suures äris olnud ja suuri tehinguid teinud, teab et sellised need nõustajate tasud ongi. Tegime selle aja jooksul 200 miljoni eurose võlakirja emissiooni, siis 300 miljoni eurose võlakirjavahetuse. Siis USA projekt (Utah´ põlevkivi leiukohtade ostmine). Siis IPO tegemine. Jordaania projektis on Evercore, kus Freely töötab, endiselt sees.
/…/
Alustasin küsimusega, kas sinu vastu tehakse kampaaniat. Kuna andmete kogumine ja auditite tegemine algas juba mitmeid kuid tagasi, siis üks kolleeg oletas, et üheks põhjuseks oli ka see, et osad reformierakondlased kartsid, et Liive läheb poliitikasse ja nii oli (ning on) vaja natuke Liive tiibu kärpida. Konkreetselt küsides, kas kutsuti poliitikasse?
Kutsuti, ja väga korralikult pakuti. Kui oleks läinud, siis tõenäoliselt oleks ma täna minister.

Kes kutsus ja miks Liive poliitikasse minekule „ei“ ütles? Millega Liive praegu tegeleb, mis on tema plaanid tulevikus? Mida Liive mäletab poliitikute survest kui ta veel Eesti Energiat juhtis ja kas poliitikud küsisid Eesti Energiast parteikassadesse raha – kõige selle ja mitme muu asja kohta saab lugeda pikemast Ekspressi intervjuust.