Süüdimõistmise järel teeb Kreml ettepaneku, et eestlane võiks karistust kanda Eesti vanglas.

Riigid vahetavad vange alatasa. Ka Eesti ja Venemaa. Viimasel viiel aastal on Eesti andnud Venemaale viis sealse kodakondsusega vangi, vastu võtsime kaks eestlast.

Vangide vahetus käib Euroopa Nõukogu väljaandmise konventsiooni alusel.
Venemaa nõuab enne vangi üle andmist alati, et Eesti tunnustab Venemaa kohtu otsust.

Kohvri puhul tähendaks see, et Eesti peaks tunnustama otsust, milles ta kinnitab, et kaitsepolitsei ametnik tegeles Venemaal spioneerimisega. Ehk Eesti peaks põrmustama versiooni, mida meie võimud praegu räägivad.
Kuid see oleks otsuse helgem pool. Teine ja tumedam pool ütleb, et selline otsus kinnitaks, et Kohver on ohtlik kriminaalkurjategija ja ta peaks Vene vangla asemel sitsima Eesti vanglas.

Õigusriigina ei saaks Eesti Kohverit kohe pärast siia saatmist vabadusse lasta. Venemaal mõistetud karistust ei tohi Eesti kohus kergendada.

Võib-olla saaks aga rakendada kergemat režiimi (avavangla), mõne aja pärast kuulutada välja amnestia.

Muidugi võib väita, et eelnenu on juristide elukauge mõttelend. Tavalisi kriminaalkurjategijaid saadetakse teise riiki karistust kandma küll, aga mitte spioone ega luurajaid.

Spioonid mädanevad aastaid sügavates keldrites ja kaugetes laagrites või vahetatakse välja teiste omasuguste vastu.

Ka Toompeal on mängitud mõttega, et ehk saaks Kohveri kellegi vastu välja vahetada. Kas midagi toimub ka praktiliselt? Neid kõnelusi…

Pikemalt loe Eesti Ekspressi homsest numbrist.