Viks noormees Alar Voogla, tuntud ka kui Eesti üks edukamaid naisekandjaid, ulatab tervituseks sõbralikult käe. Täna on ta kehastunud LHV pensioniagendiks - teate küll neid soliidseid, kuid kohati tüütuid tüüpe, kes teid oma mesimagusa jutuga kaubanduskeskustes konksu otsa püüavad, soovitades teil viivitamatult lahendada üks teie pakiline ja isegi natuke piinlik “probleem”: kolida oma pensionifond inflatsiooni ja aktsiaturgude tõmbetuultest käest LHV pensionivõlurite turvalise hoole alla.

Mängin naiivset ja asjatundmatut. Ütlen, et minu pension kasvab vist hoopis Danske pangas.

Alar teeb mulle vaat et hoiatuse: ma peaksin oma “pensioniasjad tõsiselt üle vaatama.” Ta viitab numbrirägastikule oma tahvelarvuti ekraanil, tuues sealt välja ühe trendi: vaata kuitahes pikka plaani, LHV fondide tootlused on näidanud konkurentidele kõikjal tagatulesid.

“Heal ajal on kõik tegijad,” maalitakse mulle turupilti. Aga praegu, kus aktsiaturud langevad, “teeb LHV ainsana inimestele kasvu üle inflatsiooni. Teised pangad kahjuks raskel ajal ei kipu inflatsiooni ületama.”

Hirmsaid asju võib Alari jutu järgi juhtuda. Ta räägib ühest prouast, kellel haihtus aasta enne pensionile minekut Swedbanki K3 fondis kahe kuuga 300 eurot!

Üks väike liigutus ja oleksin “pikaajaliselt parimas fondis”.

Juba klõbistatakse mu isikukoodi süsteemi.

“Peaaegu oleksin saanud sulle õnne soovida: nelja ja poole aastase karjääri jooksul seitsmes inimene kellega mul samal päeval sünnipäev,” ütleb Alar. Ehkki tema sündis päev varem.

Keerulist polevat siin midagi. Mulle joonistatakse isegi paberile, kuidas Toivo pensioniraha hakkaks väärtpaberikeskusest edaspidi lihtsalt tilkuma Danske asemel LHVsse, kes on “ainsana hakkama saanud.”

“Tohin selle asja sulle korda teha?”

Mida arvab sellisest müügitakstikast finantsinspektsioon ja LHV ise? Kes on see noor hakkaja mees, kes on LHV pensionifondide “pähemäärimisega” teeninud üle miljoni euro kasumit? Loe homsest Eesti Ekspressist.