Sellega - ma arvan - tegelevad teised. Ma tahan pigem mõelda, mida elus peale hakata. Tean, et on inimesi, kes selleks valmistuvad, mu enda isa oli teinud täpse kava, mida talle selga panna, kuhu kirst matta ja nii edasi.

Neid asju ei tea kunagi. Kuni pole probleeme, mis seda sündmust meelde tuletaks, seni ei mõtlegi. Ja vahel tuleb see nii ruttu, et polegi aega mõelda. Hetkel ei ole pidanud seda vajalikuks - nii palju on pakilisi ja olulisi asju.

Aga tegemata see ei jää.


Maire Aunaste
,
telesaatejuht

Minu matused võiksid olla midagi sellist nagu Urmas Otil.

Olen mõelnud, et mu tuha võiks visata mõne veekogu kohale. Mitte mingit laibamatust! Mulle ei meeldi idee hauast. Ma tahan, et see tolm, mis minust jääb, läheks lihtsalt õhku laiali ...


Ivo Linna, laulja

Päris ausalt - see on küsimus, mida mult mitte kunagi ei ole küsitud.

Asi on selles, et ... inimesed on erinevad. Võib-olla mõni väga pikalt plaanib oma matuseid, annab korraldusi, kes seal mängib või mida räägib. Mina olen selles mõttes erinev tüüp. Kuna võtan matustest osa vaikiva tunnistajana, siis arvan, et mul pole enne õigust kedagi õpetada või paluda. Nad teevad ikka, nagu tahavad. Ma ei saa seal isegi sekkuda, niisiis ei sekku ma ka enne lõplikku lahkumist. Mul ei ole ausalt öeldes mingisuguseid soove, ettepanekuid.

Ma loodan, et ma elan niikaua, kuni mind mäletatakse, ja sellest on küll.


Alar Sikk
,
Džomolungma tippu tõusnud alpinist

Ei, ma ei ole absoluutselt sellele mõelnud. Mägedes on nii, et kui 8000 meetri kõrgusel sured, siis sinna jäädki. Nii palju raha minu tuttavatel ei ole, et mind sealt alla tuua.

Kui kodus sured - ega maa peale pole keegi jäänud.

Mulle meeldiks vist lõbus matus. Et ümberringi oleksid sõbrad ja vähem kurbust.



Yana Toom, europarlamendi saadik

Matustele - ei, ma ei ole mõelnud. Ma lihtsalt ei ole seda sorti inimene. Ma ei kavatse seda ka kunagi teha. Mul on viis last, usun, et nad saavad hakkama, kui see aeg saabub.

Olen pigem mõelnud, et matusetoetus tuleks taastada.


Shmuel Kot
,
pearabi

Muidugi soovin matust juudi tavade kohaselt.

Ma ei tea, mis on juudi ja eesti matuste erinevused, kuid juudi tavade kohaselt tuleb puhastada surnu keha, rõivastada ta spetsiaalsesse matuseriietusse. Juudi kommete kohaselt pole matused lihtsalt üks rituaal. See on teekond praegusest elust uude, taevasesse. Juudid usuvad, et maapealne elu on alles algus, järgneb elu pärast surma. Seetõttu ongi oluline, et kasutaksime seda elu hoolikalt. Matused on oluline osa sellest - teekond ühest maailmast teise.