“Suurte majade naabrus langetaks oluliselt meie kinnisvara hindu ja varjaks meie endi ja meie ­aedade jaoks nii olulist päikesevalgust,” seisab ümbruskonna elanike murekirjas linnaametitele. Nad kardavad ka, et uued majad toovad liikluskoormuse, müra ja heitgaaside järsu tõusu.

Elanike arvates ei sobi sinna uus elu- ja ärilinnak (pildil), sest piirkond on täis väikesi eramaju ja aedu. Kaks koduaeda on võetud liigirikkuse ja unikaalsuse tõttu looduskaitse alla. Lisaks asub lähedal kaitsealune Löwenruh’ park. Linnaosa reklaamib end “aiana linnasüdames”.

Elanike väitel võib Mustamäe tee 69 kinnistule ehitada vaid kolme, kohati nelja korrusega maju. Astlanda kavatseb aga püstitada muuhulgas kaks kaheksakorruselist maja ja ühe 13 korrusega torni.

Astlanda Investi juhatuse liige Kajar Kruus kinnitas Ekspressile, et detailplaneeringu lahendus vastab Tallinna linna üldplaneeringule ja menetlemisel olevale Kristiine linnaosa üldplaneeringule. Projektijuht Toomas Kliimask selgitas elanikele, et kõrgemad majad tulevad Mustamäe tee äärde, eramajade poole jäävad madalamad uusehitused.

Mustamäe tee 69 on varem Tallinna linnale kuulunud transpordimaa. “Selle asendumine avatud, avara ja valgustatud elurajooniga, kus on kavandatud ca 4000 m2 suurune kõigile linnakodanikele ligipääsetav avaliku kasutusega pargi- ja mänguala, suurendab piirkonna turvalisust, avatust ning atraktiivsust kogu piirkonna elanikele,” märkis Kruus. Ta lisas, et firma ei naudi linnavõimu soosingut: “Pooleteist aastaga ei ole Mustamäe tee 69 detailplaneering eskiisi staadiumist kaugemale jõudnud.”

Kohalikud kavatsevad võitlust jätkata. “Me ei taha ametnikega kirjavahetust pidada. See pole meie eesmärk,” ütles uusehituse vastaste üks eestvedajaid, Eesti ühe ilusama aia perenaine Marika Viiand. “Tahame vältida Kristiine muutumist osaks suurhoonestusega Mustamäest.”