Aga mida peab tundma Suklese lubatud riigipoolsete toetustega arvestanud teatri- või kinojuht?

Kas paarislahkumine on vaid kokkusattumus või püüavad lahkujad millegi eest pakku pugeda, oma käsi puhtaks pesta? Mis saaks olla koledam kui see, mida tegi kümme aastat tagasi kulka raha kasiinosse viinud Avo Viiol?

Või on kolm ministrit üle elanud Suklesel ja Altmäel lihtsalt kopp ees? Nad on ju omal nahal kogenud, et iga uus minister on aina hullem?

Ehk hakkas Lang resoluutselt kärpima seni uhkes üksinduses tegutsenud kantsler Suklese tiibu ja võimu? Eelmise ministri Laine Jänese ajal oli ju Sukles nagu kukk kanakarjas — raha küsimiseks marssisid kultuuritegelased otse Suklese juurde, nõunike poolt kokku kutsutud komisjonid vaid etendasid demokraatiat ja kinnitasid tagatubades tehtud otsuseid.

Kas Delfi oli õigel teel, kui kahtlustas tippametnike lahkumise uudises “viisakaid eriarvamusi” minister Langiga? Selle lükkas Altmäe esmaspäeval kohe ümber. “Reinu vastu pole mul midagi ja ma usun, et ka temal minu vastu,” teatas ta ERRi uudistele.

Kas ühe põhjusena võib näha riigikontrolli huvi Kultuurkapitali rahastamisotsuste ning aruandluses esinevate puuduste vastu? Või tekitab süvenev ideoloogiline juhtimine allergiat?

Või saab parimatelgi diplomaatidel ühel hetkel kultuurirahva paranoiadest, üksteisele kaigaste kodaratesse loopimisest, kaebekirjadest ja hädaldamisest kõrini ning kui juba peaminister ei peljanud “väsimist” tunnistada, siis miks ei võiks tippriigiametnik väsida?

Ehk on see ministeeriumi verevahetus ja korra loomine isegi värskendav, semutsemise ajajärk saab ümber? Kuigi Langi ajal on kaldutud pigem teise äärmusse — kui enne ei teadnud minister, mida kantslerid kokku lubasid, siis nüüd ei tea kantsler, mida minister raadios või teles kellegagi kooskõlastamata välja on hüüdnud.

Kas üks põhjuseid Suklese lahkumiseks võib olla ka tema topeltheakskiidul toimunud Tallinnfilmi kolimine superkallile üüripinnale Solarise keskuses, mille tulemusena Tallinnfilmi võlg aina kasvab ja päästepaadis paistab kohti nappivat?

Sukles peaks ju Eesti Filmi Sihtasutuse nõukogu esimehena nende otsuste eest vastutama, sest Tallinnfilm kuulub sihtasutusele?

Milline on Altmäe ja Suklese lahkumise järel Artise kino majandava Tallinnfilmi lootus Kultuurkapitali toetusele, kui Kultuurkapitali nõukogu esimehe, minister Langi esindajaks on nõukogus konkureeriva väärtfilmikino Sõprus omanik Indrek Kasela?

Kas sellest, et juba mõnda aega on Suklese asemel ministrit saatnud rohkem asekantsler Ragnar Siil, võib siiski välja lugeda, et Sukles Langiga ei klapi?

Sukles on iga uue ministri tulles lahkuda ähvardanud, äkki loobib ta ka praegu sõnu? Magusa palgaga ametniku kohast loobumine pole kindlasti lihtne. Kas ta loodab saada Olümpiakomitee juhiks? Hästi makstud Suklesele on sümpatiseerinud ütlemine, et iga loll oskab miljonäriks saada, aga ainult parimad saavad riiki teenida.

Ja kust need noored tippjuhid nüüd leitakse, kes kõigi segaduste eest vastutuse võtavad — ega ometi Riigikantselei poolt ellu kutsutud juhtimistalentide programmist, mis äsja tööd alustas?

PS Avaliku teenistuse tippjuhte — kantslereid ning ametite ja inspektsioonide peadirektoreid — on Eestis kokku 90. Avaliku teenistuse tippjuhtide arendamisega on Riigikantseleis tegeldud alates 2005. aastast. Riigikantseleis tegutseva tippjuhtide kompetentsikeskuse juhataja Eve Limbach-Pirni sõnul on talendikad juhid muutunud üheks piiratumaks ressursiks maailmas ja Eesti pole siin erand.

Supervõimekas riigiametnik Sukles…

Kantsler Siim Sukles on sihtasutuse Ugala Teater nõukogu esimees, sihtasutuse Tallinn 2011 nõukogu liige, Rahvusooper “Estonia” nõukogu aseesimees, Eesti Filmi Sihtasutuse nõukogu esimees, sihtasutuse Tehvandi Spordikeskus nõukogu esimees, sihtasutuse Kultuurileht nõukogu liige, Kultuurkapitali tegevdirektori kohusetäitja, Eesti Spordikoolituse ja -teabe sihtasutuse nõukogu liige, Hasartmängumaksu Nõukogu liige

(Andmed www.kul.ee, viimati uuendatud: 04. oktoober 2011)

… ja hapupiimatööstur Altmäe
Raul Altmäe on osanik firmas Lightfood, mis toodab Harjumaal Kosel piimajooki airan. Airanil on palju “sugulasi”, näiteks keefir, hapupiim ja jogurt. Airanis sisalduva Lactobacillus bulgaricus’e (üks piimhappebaktereid) tõttu on toode biokeemiliselt väga aktiivne.