Kaitsepolitseinik Indrek Põdra kohtuprotsessi materjalidest selgub, et Antonov tahtis soetada panga igas Balti riigis ja nende börsile viimisega kasu lõigata.

Leedus omas ta juba Snorast ja Lätis Krājbankat. Eestis kuulus talle vaid Snorase filiaal, mida rahvas ei tundnud.

Võimalikku šopinglisti kuulus neli krediidiasutust.

Siinsetele venelastele kuuluv Äripank kanti kohe maha.

Marfin-pangast loobuti, sest Põdra sõnul ei olnud panga kapitaliseis “just kõige paremas olukorras”. Smolit abistanud ärimees Andres Tiisler suhtles seejuures Marfin Panga kreeklasest omanikuga, kes elab Küprosel.

Smoli ja Tiisler kohtusid ka Bigpanga omanikega. “Pank ei pakkunud huvi, kuivõrd oli üles ehitatud tarbimislaenudele ja panga hind oli üle ootuste kõrge,” teatas Põder.

Järele jäi Krediidipank, mille suurim osanik oli Moskva Pank (Bank Moskvõ). Venelased küsisid neile kuulunud aktsiapaki eest 23 miljonit eurot. Antonov kinnitas ostusoovi. Smoli firma pidi olema tehingu vahendaja.

Kuid ühtäkki tekkisid probleemid. Osa venelastele kuulunud aktsiapakist oli vahetanud omanikku, kusjuures väärtpaberite müüja (Moskva Pank) ja Krediidipank ei olnud sellest teavitanud Finantsinspektsiooni.

Aktsiate kantimise põhjustasid sündmused Venemaal. Smoli väitel oli Moskva Pank sisuliselt maksejõuetu, sest selle endine juht Andrei Borodin “oli pangast viinud välja 10 miljardit eurot. Vene valitsus otsustas Moskva Panga päästa. Kui Moskva Pank oleks läinud pankrotti, oleks ahelreaktsioon jõudnud läbi Krediidipanga ka Eestisse.”

Kremlist paika pandud uued peremehed hakkasid uurima, mis juhtus Krediidipanga aktsiatega. Neid abistas Smoli, kes palus omakorda abi kaitsepolitseinik Indrek Põdralt. Too lubas uurida tehinguid Rahapesu Andmebüroo kaudu.

Mõlemad mehed kohtusid Londonis ja Pariisis Moskva Panga peajuristi Tatjana Udaltsovaga. Põdra väitel huvitas Udaltsovat muu hulgas, mida Krediidipanga kohta räägitakse. “Rääkisime koos Smoliga, et Krediidipank ja Sampo pank on Eestis pangad, kus on palju mitteresidentidest kliente. Smoli rääkis, et EUREXi [valuutavahetuse] vahendusel toimub suures ulatuses Krediidipangast pärit raha väljavõtmine sularahas. Udaltsovat huvitas, kuidas toimub rahade viimine Venemaalt välja ja sularahas Eestist Venemaale tagasi ja palju selline teenus maksab. Smoli rääkis Udaltsovale antud teema ära, kuna tegeleb selle valdkonnaga. Udaltsova sõnul tegeles Moskva Pangas selliste teenuste pakkumisega asepresident Akulinin.”

Dmitri Akulinin oli muuseas üks neist meestest, kes soetas endale Eesti elamisloa ja esines mullu detsembris Ekspressis avaldatud IRLi poliitiku Nikolai Stelmachi klientide nimekirjas.

Udaltsova andis Smolile ka nimekirja firmadest, mis olid teinud fiktiivseid tehinguid Moskva Pangaga.Ta palus nende kohta infot. Põdra sõnul selgus, et neist oli Eestiga seotud vaid üks Läti ettevõte.

Smoli sõnul pakkus Põder Pariisis, et võib hankida komprat Krediidipanga juhtide kohta, kuid see ei huvitanud Udaltsovat.

Peaaegu kõigile selle artikli peaosalistele lõppesid afäärid õnnetult. Mullu novembris läksid Vladimir Antonovi pangad Leedus ja Lätis hingusele. Leedu võimud algatasid kriminaalasja. Antonov võeti Londonis vahi alla.

Samal ajal teatas Moskva Pank, et müüb osaluse Krediidipangas ühele Šveitsi ettevõtjale.

Kaitsepolitsei vahistas Indrek Põdra. Ta istub korruptandina vangis. Oleg Smoli sai karistada Põdrale raha andmise eest.