Koolilaste silmamured
Eelkooliealistel ja algklassilastel tekib peamine probleem just lähedale vaatamisega. Laps näeb silmade kontrollimise tabelit probleemideta, samas lugemisel väsivad silmad kiiresti ja tähed muutuvad uduseks. Nii võib laps kaotada lugemise vastu huvi. Sellisel juhul vajab ta õppetööks nõrkasid plusstugevusega prille.
Hilisem peamine nägemishäire koolilaste seas on lühinägevus ehk müoopia. See tähendab, et laps ei näe hästi tahvlile. Selleks et hästi näha, hakkab ta silmi kissitama. Lühinägevus võib tekkida igas vanuses. Kõige sagedamini tekib müoopia koolilastel 9-l2aastaselt ja areneb kuni 20. eluaastani välja. Pärast seda müoopia enamasti stabiliseerub.

Millised prillid?

Lapsele prille ostes seisab lapsevanem paljude nüansside ees. Kuidas valida
prilliraame, milliseid prilliklaase eelistada ning kuidas meelitada tõrkuv laps prille kandma? Oluline on jälgida, et prilliraamide raskus toetuks ninale ja kõrvadele ühtlaselt. Toetus peab jaotuma võimalikult suurele pinnale, et see ei takistaks lapse nina normaalset arengut.
Mida suurem korrektsioon, seda väiksema klaasiavaga prilliraame tuleks eelistada - nii jäävad klaasid õhemad ega vajuta ninale. Suurema tugevuse korral on soovituslik tellida õhendatud klaasid. Laste prilliraamidesse paigaldatakse kergest ja purunemiskindlast plastmaterjalist klaasid - nii on lapsele mugavam ja ohutum.
Vanemad peaksid hoidma silma peal sellel, kuidas lapse prillid ees püsivad, kas ninapadjad istuvad sümmeetriliselt või on äkki raamid väändunud. Prilliraamide painutamisel saab alati abi prillipoest.
Kui prilliraamid lapsele meeldivad, on suurem tõenäosus, et ta neid hea meelega kannab. Lastele, kes ei soovi prille kanda, tuleks näidata, millistes meeldivates tegevustes neist kasu on. Kindlasti aitavad siin kaasa lemmikvärvid ja lastepärased mustrid. Norman-Optika valikus on palju ilusaid prilliraame nii poistele kui ka tüdrukutele kaubamärkidelt Kenzo, Jul-bo, Chevignon, Levi's ja Columbia.
Selleks et lapse silmi säästa, on vajalikud õiged töötingimused, hea valgustus ning piisav loomuliku valguse käes viibitud aeg. Eestis kontrollivad lapsi üldjuhul arstid, optomet-ristid tegelevad väljaarenenud nägemise uurimisega. Optometristil on lubatud määrata prille lastele alates kaheksandast eluaastast.