Oled sa Eesti patrioot? Su esinejanimi on ju Listonia, nagu Liisa + Estonia?

Olen uhke, et olen Eestist pärit, muidugi ei jaluta ma, Eesti lipp käes, siin New Yorgi tänavatel. ­Listonia nimi sündis põhimõtteli­selt mu tuttavate veana. Nad kutsusid mind ­Estoniaks ja mina muudkui karjusin neile, et mu nimi on Liisa, ja siis panidki kaks kokku, täiesti kogemata.

Su isa on kirikuõpetaja, kas oled usklik?

Muidugi! Mu isal on ka imeline antiiksete piiblite kollektsioon, mida kõik peaksid nägema!

Sind krooniti aastal 2006 Eesti Dancehall Queeniks. Mida see tähendab, kas oled mingit sorti miss?

Dancehall Queen on sõna otseses mõttes tantsusaali kuninganna võistlus.

Mida vürtsikamalt ja energilisemalt sa Jamaica tantsusamme tantsid, seda suurem võimalus on võita. See saigi alguse Jamaicalt, kus kaks tantsijat ei suutnud ühe paremuses kokkuleppele jõuda ja selle väljaselgitamiseks korraldatigi võistlus. “Dancehall Queeni” nimelises filmis saab seda kõige ehedamalt näha.

Missivõistlusega eriti ei võrdleks, sest tegu on siiski tantsimisega.

Ainus sarnasus on see, et kroon käib võitjatel käest kätte.

Viljeled sellist eestlastele üsna tundmatut stiili nagu dancehall. Eesti naised ju ei räpi!

Miks mitte! Mina ju räpin. Ja juba 12aastasest saati! Gwen Stefani, Fergie ka räpivad. Ja Kerli viimane lugu “Tea Party” on räpisarnane. Ma ei ütleks, et teen ainult dancehall’i, ma segan seda ka hiphopi, souli ja electro-jazz’iga.

Kirjutad oma muusika ise – sõnad, viisi, kõik-kõik?

Kirjutan kõik ise, kõigepealt viisi ja siis sõnad, tavaliselt lihtsalt tuleb selles järjekorras.

Millest sa räpid?

Mul on klubilugusid, kus ülistan kõiki iseseisvaid naisi, kuid ka armastuslugusid, kus ma meestele armu ei anna. On ka õrnemaid soul-jazz’ikaid feel-good-lugusid.

Sul tuli hiljuti välja esimene singel. Kuidas sellel on läinud?

Loo “Call Me Back” tegin koostöös legendaarse Jamaica artisti Mr. Lexxiga. See on selline dancehall’i, hiphopi segu ja kirjutasin selle just meelega raadiosõbralikuks. Lugu on mänginud DJ Funkmaster Flexx siinses suurimas urban-raadiojaamas Hot 97, Californias, Floridas, muidugi Jamaica suurimates jaamades, aga ka Kanadas, Jaapanis, Itaalias, Inglismaal, Rootsis, Saksamaal, Soomes, Poolas, Belgias, Hispaanias. Ma olen isegi näinud seda Ukraina DJ pleilistis!

Su vend Johannes Lõhmus on Eestis oma vallas tuntud muusikaprodutsent. ­Kuidas tema on su muusikukarjääri mõjutanud?
Minu vend on lihtsalt parim! Tema viis mind kuueaastaselt muusikakooli klaverit õppima ja aastate jooksul olen tema kõrval stuudios istudes oma kõrvad väga teravaks koolitanud. Tänu temale kaklen ma siin produtsentidega, kes arvavad, et nad teavad kõike! Ja tänu temale kõlab mu esimene singel pärast suurt higi ja vaeva nii hästi! Kuigi tal polnud tegelikult selleks isegi aega.

Miks just sina peaksid läbi lööma? Sinusuguseid ilusaid noori tüdrukuid, kuulsaks-lauljaks-tantsijaks ihkajaid on ju teisigi.

Ma olen ainukene inimene, kes saab olla Listonia! Kindlasti aitavad mind kõik kogemused, mis ma olen viimastel aastatel läbi elanud. Olen eri label’ites käinud ja näinud, kuidas tegelikult muusikamaailmas asjad toimuvad. Ja see ei ole isegi naljakas, mis valemiga moositakse suurte lubadustega plaadilepingut sõlmima noori naiivseid tüdrukuid, kes lõpetavad mitte ainult ilma lepinguta, vaid ka depressioonis ja millestki sõltuvuses.

Lõppkokkuvõttes on ainult 5 protsenti su muusika ja 95 protsenti äri.

Minu toode on mu laulud ja suusõnalistele kokkulepetele ma aega ei raiska. Olen ennast ka muusikaäri seaduste raamatutega harinud.

Praegu on mul tugev managment team toeks ja asjad liiguvad õiges suunas.

Ma ei taha kellegi unistusi purustada, kuid muusikuelu siin New Yorgis ei ole midagi lillelist ega ilusat.

Sinu parim ei ole alati piisav. Ja vahel oled sa lihtsalt õiges kohas, aga valel ajal. Eks selle pärast öeldaksegi, et kui sa saad New Yorgis hakkama, siis sa kindlasti saad ükskõik kus mujal maailmas hakkama.

Kuula Listonia muusikat aadressilt http://www.myspace.com/listonia.