Revidentide meelest toimus konsultatsioonide sildi all hoopis Luterma juhtkonnale ja töötajatele palga maksmine ja premeerimine. “Sisuliselt on loodud ahel, hoidmaks kõrvale maksude tasumisest,” leidis maksuamet.

Nõuandeid jaganud ettevõtete omanike ja juhtide seas on Kruuda ise, aga ka Kalevi pikaajaline nõukogu esimees Heino Priimägi, turundusguru (Porsche-mees) Alar Pink, pearaamatupidaja Heli Lüüs, strateegia ja organisatsiooni arengu direktor Andres Rannamäe, finantsdirektor Tarmo Maasikamäe ning Kalevi kommivabriku endised juhid Kati Kusmin ja Mait Nilson.

Maksunõude tagamiseks lasi Tallinna Halduskohus detsembri keskel ehk veel enne Luterma pankrotimenetluse algatamist arestida firmale kuuluvad maatükid, kaks Toyota maasturit ja muud sõidukid.

Samal ajal on Kruuda maksuameti hammasrataste vahel ka seoses teise pettuselooga, mis puudutab juustutootmise seadmete soetamist firmale Valmetek Invest. Tolles asjas lasi kohus mullu novembris arestida Kruuda isikliku kinnisvara, Mercedes-Benzi luksussedaani ja muud sõidukid.

Kruuda teatas möödunud nädalal ETV telesaates “Kahekõne”, et maksuameti süüdistused on pastakast välja imetud ja ta võidab lõpuks kohtuasjad. Aresti tõttu ei saa ta aga müüa näiteks headel aegadel soetatud korterit, et maksta Londonis õppiva tütre kooliarveid. Kruuda märkis, et ta elab lihtsalt ja ei kuluta palju. Vaid küttearved on liiast, sest kodu sai kogemata liiga suur ehitatud.