Küsimus taandub sellele, kas Sepp võis lubada Silver Meikaril tutvustada oma ülekuulamise protokolle valitud isikutele.

Need olid Meikari kolm reformierakondlasest sõpra ja parteitu abikaasa, kes seejärel ise tunnistusi andsid:

- Lauri Luik, riigikogu liige,

- Kristjan Karis, Tartu volikogu liige,

- Paavo Pärn, ettevõtja.

- Nele Meikar, kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik,

Oma esimesel ülekuulamisel 23. mail rääkis Meikar, et see nelik on tauninud tundmatu päritoluga raha kasutamist Reformierakonna tegevuses.

Meikar lootis, et Luik ja Pärn võiksid jagada oma teadmisi “mustast rahast” ka uurijatega. Ülekuulamisel nad Meikari juttu ei kinnitanud.

Kõlakad protokolli ringiliikumisest jõudsid juba mullu suvel Kalev Lilloni, kes oli saanud kahtlustuse Reformierakonna ebaseaduslikus rahastamises. Ei tema ega advokaadid suutnud seda hästi uskuda.

Et see tõesti nii toimus, selles veendus Lillo tänavu keskkriminaalpolitsei arhiivis lõpetatud kriminaalasja toimikutega tutvudes.

Prokuröri koostatud pabereid lugedes tekkis Lillol tunne, et “tegemist on sisuliselt fabritseerimisega, kus üritatakse tõendit luua. Sellise asjaga ei saa nõusse jääda.”

Kas uurijad on selliseid meetodeid ka varem kasutanud? Seda Lillo ei tea, kuid tal on kindel seisukoht:

“See ei ole demokraatlik ega õigusriigile kohane eeluurimisviis. Mõned tuttavad ettevõtjad on rääkinud, et selline asi on täiesti tavaline Valgevenes.”

Toimikutega tutvudes sai Lillo teada, et 11. juunil keelas Sepp oma määrusega uurimise materjalidest mis tahes koopiate tegemise. Prokurör kartis info lekkimist isikuteni, kes võiksid tunnistajaid mõjutada.

Enne vabariigi aastapäeva saatis Lillo advokaat Aadu Luberg riigiprokuratuuri kaebuse. Ta teeb ettepaneku tunnistada prokuratuuri tegevus Meikari protokollide majast välja jagamisel ebaseaduslikuks.

Põhjendus: tulevaste tunnistajate ütluste sünkroniseerimisega rikuti Lillo suhtes ausa ja õiglase kohtupidamise põhimõtet.

Lillo ütleb, et kaebuse esitamine ei olnud tema jaoks lihtne. Kuna Meikari jutt ei leidnud tõestust, siis võttis prokuratuur kõik kahtlustused maha.

“Kas äkki peaks nagu vait olema ja edasi teenima?” küsib Lillo. “Aga ma ei pea seda õigeks. See oli pikalt kaalutletud otsus.”