Tänavu 31. mai õhtul umbes kolmveerand kuue paiku lahkus Rabotšev töölt, andes minekust teada samas majas samuti STVs töötavale elukaaslasele Tatjanale.

13 minuti pärast helistas ta veel kord kaasale. Seekord kutsus appi....

STV peakorterist Lasnamäel pisut eemal Uuslinna tänaval sattus miljonär Rabotševi Mercedes liiklusõnnetusse.

Nagu on vahendanud pealtnägijate ütlusi venekeelne ajaleht MK Estonija, põrkas Rabotševi auto kokku ootamatult, justkui plaanitult ette sööstnud Nissaniga.

Masinast väljunud jõulised mehed hakkasid pikema jututa STV presidenti raudkangide ning armatuurlattidega peksma. Juhuslike möödujate sekkumisel istusid peksjad taas oma autosse ja põgenesid teadmata suunas. Hiljem leiti masin tühermaalt. Selgus, et see oli kolm kuud tagasi varastatud.

Mitmest kohast murtud jalaluuga ning aju- ja koljutraumaga Rabotšev toimetati haiglasse, kus öö jooksul tehti talle mitu operatsiooni.

Põhja ringkonnaprokuratuur, kes peksmisjuhtumi menetlemisega tegeleb, mingit erilist infot juhtunu kohta ei levita. Peksjaid pole tabatud, sestap ei taha prokuratuur kallaletungi asjaolude üle spekuleerida.

Kui loobuda naiivsevõitu võimalusest, et tegemist oli täieliku juhusega, kus Rabotšev põrkas kokku mingite autovaraste jõuguga, kes oma viha täiesti ettekavatsematult jalgu jäänud kaabeltelefirma juhi peal välja elasid, jätab too mai lõpu juhtum Uuslinna tänaval kõigiti tellimustöö mulje.

Ei taha ega saa ka Ekspress spekuleerida, kes ja mis põhjusel võis selle veretöö tellida. Aga mõnele STV seosele ning ärilisele puntrale maksab tähelepanu siiski juhtida.

 

Kurjategijad

Rabotševi ründamine oli korraldatud nii, justkui oleks tahetud, et kõik seda näeksid - varajane valge õhtupoolik, hulk pealtnägijaid, lavastatud kokkupõrge, peksjad ei vaevu end varjama, peksavad raudvarrastega ja julmalt. Kui oleks tavapärane arveteklaarimine, oleks seda võinud teha palju diskreetsemalt.

Jääb mulje, et Rabotševi puhul taheti jätta sõnum. Näiteks - teeme kõigiga nii, kes meile ei allu. Seesugune sõnumijätmine viitab allilmale.

Ekspress kõneles Rabotševi, STV ning allilma võimalikust kokkupõrkest paari pädeva inimesega ning seda, et peksu tellis allilm, peetakse täiesti võimalikuks. 

Vaatame ajalugu. 1990. aastate keskpaik. Kaabeltelevisioon on uus ja seksikas äri. Mõnusat äri saab teha suhteliselt väikeste kuludega. Korja inimestelt raha, vea nendeni kaabel ning näita pilti. Tegijaid oli palju. Kohati oli igas mikrorajoonis oma tegija. Selge, et osa neist pidid kasvama, teised kaduma. STV oli sel ajal võimas kasvaja. Järjest võttis ta üle (või sõi välja) tegijaid Lasnamäel ja Õismäel, kuni ühel hetkel oli kolmveerand Tallinn ast STV käes.

Ent meetodid, millega Rabotševi firma toimetas, olid vahel päris jõhkrad. Et konkurent kõrvaldada, lõigati selle paigaldatud kaablid läbi ning seadmed lõhuti. Nii tehti toona kaabelteleäris läbilööki üritanud Tõnis Paltsu firmaga Tallinna Kaabetelevisoon Õismäel ja Starmaniga Lasnamäel. Ei peljatud ära ka konkurentfirma montööride peksmist jne. Seda aega tuntakse nime all "Tallinna kaablisõda".

Samas on selge, et mitte STV suuromanik Rabotšev ise ei käinud konkurentide kaablit majade koridorides seinalt rebimas ega töömehi peksmas. Ekspressiga suhelnud kunagine keskkriminaalpolitsei töötaja ütles, et STV tegi toona koostööd ühe siinse allilmastruktuuriga. Ehk teisipidi öeldes tegi allilm STV-le katust.

STV laienes jõuliselt ning allilmamehed tegelesid konkurentide ja muu ebameeldivaga. Seda muidugi väärilise tasu eest. Et toona maksti raha telepildi eest sulas - mõnes poes või kioskis asunud STV kassasse -, ei olnud probleemi raha raamatupidamisse kandmata kurjategijatele anda. Nagu keskturul, mida need mehed samuti väisasid ja kaitsesid.

Kümmekond aastat tagasi polnud eriti venekeelses äriilmas seesuguses koostöös midagi ebatavalist.

Tänaseks on Tallinn ja teised Eesti suuremad linnad jagatud. STV pilti vaatab umbes pool pealinnast. Sissetulekud on stabiilsed.

Võimalik, et nüüd otsustas Rabotšev saada n-ö valgeks inimeseks, kes firma operatiivjuhtimise asemel saab tegelda oma hobiga. Rabotševi vabaajaharrastus oli raadiosport. Kes on tema Kakumäel asuvat mitmetest suurtest ja väikestest antennidest ümbritsetud maja näinud, teab, millest jutt.

Ehk lootis Rabotšev, et saab ka pättidest lahti. Aga nendega on nii, nagu oleks teinud tehingu saatanaga.

Võib-olla - kui uskuda endise politseiniku juttu ning Rabotševi peksjate käekirja - karistati teda just selle eest, et tahtis allilma firmast eemale tõrjuda.

 

Vahendajad

On teada, et eestikeelne elanikkond vaatab kohalikke kanaleid. Venekeelne Eesti eelistab Venemaa kanaleid. Kanaleid on Venemaal muidugi sadu. Tähtis on, et siinne vaataja näeks neid, millel on kõige kõvem reiting.

2000. aastate alguses olid kaabeltelefirmad silmitsi tõsiasjaga, et nagu ka teiste kanalite puhul, tuleb Vene kanalite pildi näitamise eest maksta autoritasu. Autoritasude osas tuli aga suhelda esindajatega, kes võtsid töö eest ka vahendustasu. Tavaliselt umbes 15 protsenti kaabeltelefirma makstavast autoritasust.

Möödunud aasta lõpus aga teatas menuka RTRi esindaja Oleg Domanin, et soovib kolm korda rohkem raha kui seni.

Domanin oli endaga kampa saanud kõigi teiste menukate telekanalite esindamisega tegeleva Aleksandr Kompanijetsi. Muidugi saatsid STV ja teine suur tegija Starman aplad vahendajad pikalt.

Mäletate, tänavu aasta algul oli hetk, kus mingit lahendust polnud ning Eesti "kaablifirmade" kliendid ei näinudki parimaid Vene kanaleid. Tüli oli suur.

STV ja Starman otsisid otsekontakte üle Domanini ja Kompanijetsi pea telekanalite endiga.

Põhimõtteliselt see neil ka õnnestus. Domanin, tõsi, jäi RTRi vahendajaks edasi, kuid loodetud suuremat vahendustasu ta ei saa. Kompanijets jäi ilma kõikide seni tema "käes" olnud kan alite vahendamisest.

Popid PBK ning Ren TV jooksevad nüüd Eesti kaabeltelevõrku hoopiski lätlaste vahendatuna. NTVd ja mõnd teist menukit vahendab nüüd ühing, milles on aktiivselt tegev STV omaniku Rabotševi elukaaslane Tatjana.

Veidi veel taustast ja persoonidest. Vaidlusteema algataja Oleg Domanin on mees, kellega Rabotšev, nagu Ekspressile on kirjeldatud, keeldub põhimõtteliselt ühe laua taha istumast. Põhjused ulatuvad aega, mil Domanin oli Koplis tegutsenud kaabeltelefirma K-Võrgud omanik.

STV ostis selle firma ära, ent mingi vimm on sest ajast tuha alla hõõguma jäänud siiani.

Kompanijets on maadleja välimusega endine Narva miilits ja politseiametnik, kes vaidles 1999. aastal Eesti Päevalehega selle üle, kas ta on Narva Ristiisa (nagu väitis ajaleht) või mitte. Endine politseikomissar Koit Pikaro on Kompanijetsit nimetanud ebaausaks inimeseks, kelle seose allilmaga selgitab aeg.

Ekspressi andmetel teenisid Euroopa Autori- ja Lähisõiguste Kaitseühing ehk Kompanijets ja tema kompanjon Aleksandr Vassiljev kahe peale vähemalt 60 000 krooni kuus. Muidugi pole see teab mis märkimisväärne summa, et rääkida tõsisest ärist.

Kui aga rääkida Narva ning kinga saanud võmmi võimaluste mõõtkavas, siis on see ju siiski korralik teenistus. Selle kadumine võib olla vägagi valus. 

Teada on, et Kompanijets oli juhtunu pärast tõre. Kas just nii tõre, et Rabotševile peaaegu surmav peksmine organiseerida, on raske öelda. Ekspressi katse Kompanijetsiga sel teemal rääkida luhtub. Endine Narva politseinik ütleb piredalt, et ta ei ole huvitatud.

 

Väikesed kilud

On veel üks tüli, mis pealtnäha paistab tühine, kuid on samas slaavilikult kirglik.

Peaaegu kogu venekeelse reklaamiraha saab Eestis oma kätte Pervõi Baltiiski Kanal (PBK) Midagi tilgub ka TV 3+ile.

Aga on ka nn kohalik reklaam - näiteks kusagil Lasnamäel on avatud uus pood, mängusaal või baar. Seda sorti reklaamiraha on ripakil umbes
300 000 krooni kuus. On ka pisikesed telekanalid, kus sellist reklaami näidatakse ja kes seda raha omavahel jagavad - Orsent TV, TVN ja näiteks muusikakanal MUZ TV Eesti. Vaatajaid on nimetatutel ehk pisut enam kui religioossel Life TV-l, aga ikkagi väga vähe. Tähtsamaks saavad need kanalid siis, kui tulema hakkavad näiteks kohalike omavalitsuste valimised. Siis maksavad poliitikud neilegi, et oma nägu massidele näidata.

Probleem on selles, et STV-l on samuti oma telekanal, milles on aktiivselt tegev Rabotševi abikaasa Tatjana.

Ning et see pisku reklaamiraha liiga laiale ringile ei läheks, on STV talitanud lihtsalt. Neid teisi oma võrgus ei näidata.

Kas just ainult selle pärast, aga teada on, et näiteks Muz TV ühe juhi ja STV esindajate vahelist võrdlemisi hiljutist tüli pidi lahendama politsei.

 

...ja lähedased kaaslased

Võimalik, kuigi mitte liiga tõenäoline, et kuriteomotiivi tuleb otsida hoopis STV juhtkonna seast. Näiteks sai kuu enne seda, kui Rabotševit peksti, ülesütlemisteate firma pikaaegne kõneisik ja nägu Raivo Mihkelsoo.

Ja kui nüüd tõsisemalt mõelda, siis selles valguse tundub Mihkelsoo veendunud kommentaar Rabot ševi peksmisjuhtumile - "võin seda 100 protsenti kinnitada, et Rabotševi ründamine ei saanud kindlasti olla seotud firma tegemistega" - kuidagi eriti imelik. Kuulduste kohaselt soovis Rabotšev loobuda ka tegevjuht Igor Laeva teenetest.