Uuringus käsitleti naiste riietust visuaalse eelistuse mõistes. Igale vastajale anti kaart, millel kujutati kuut naist, kes kõik kandsid erinevaid peakatteid. Nende hulgast paluti välja valida naine, kes on avaliku koha jaoks kõige kohasemalt riietunud. Kuigi kaardile ei märgitud riietusesemete nimesid, näidati sellel kuut islamiriikides levinud peakatet. Piltidel kujutati burkat (katab täielikult nii naise juuksed kui näo, nr1), niqab'i (jätab katmata silmad ja nende ümbruse, nr2), tšador'i  ja al-amirat (jätab näo katmata, nr3 ja 4), hijabi (nägu mitte varjav õlgadeni rätik, nr5) ja naist ilma igasuguse peakatteta.        

Suurem osa küsitluses osalenutest arvas, et kõige sobivamalt riietus naine nr. 4, kelle juukseid ja kõrvu katab valge hijab. Nii vastas 57% inimestest Tuneesiast, 52% Egiptuses, 46% Türgis ja 44% Iraanis. Egiptuses ja Iraanis oli teiseks kõige menukam valik naisterahvas nr. 3, keda katab eelmisest konservatiivsem must tšador.

Pakistanis pooldasid vastajad enam-vähem võrdselt naisi nr. 3 ja nr. 2 (vastavalt 31% ja 32%). Siinkohal võib täheldada pakistanlaste rangemat suhtumist naiste riietusse, kuna variant nr. 2 kujutab niqab'i, mis jätab katmata vaid silmad.

Saudi Araabias eelistas valikut nr.2 koguni 63 protsenti vastanutest. 11 protsendi vastanute hinnangul on aga kõige kombekamalt on end kinnit katnud naine nr. 1, kes kannab burkat.

Seevastu mitmes riigis leidis oluline osa küsitletutest, et naistel sobib avalikkuses liikuda ka ilma peakatteta. Sellist vaadet jagas ligi kolmandik vastajatest Türgis (32%) ja 15 protsenti Tuneesias. Liibanonis pidasid peakattest loobumist sündsaks umbes pooled (49%), kuid sealset tulemust mõjutas tugevalt asjaolu, et 27 protsenti valimist moodustasid kristlased. 

Üldiselt avaldus uuringus mitmete vaadeldud riikide konservatiivne meelsus naiste riietumise osas. Samas avaldas märkimisväärne osa vastanutest arvamust, et naised peaksid ise saama otsustada, millist riideeset kanda. Selline hoiak oli kõige valdavam Tuneesias (56%), Türgis (52%) ja Liibanonis (49%) - kõikides mainitud riikides leidsid paljud, et naised ei peaks avalikus ruumis pead katma. Üllatavam on, et naiste riietumisvabadust toetas ka 47 protsenti vastanutest Saudi Araabias. Iraagis oli vastav näitaja 27 protsenti, Pakistanis 22 ja Egiptuses 14 protsenti.

Kirjutatud PEW Research kodulehel ilmunud artikli ja uuringu MEVS andmete põhjal.