Esimene etapp kestab aastani 2030 ja seda iseloomustab sõjapidamine väikeste inimrühmade toel, kes on ideoloogiliselt iseseisvad (ei kuulu ühegi riigi väe koosseisu) ja mobiilsed. Toimub konservatiivsete jõudude konsolideerumine.

Aastatel 2030-2070 ennustab Breivik vastupanugrupeeringute arenemist ja valmistumist üle-Euroopaliseks riigipöördeks.

Viimases etapis - Breivik arvab, et selleks ajaks on igas Euroopa riigis 30-50 protsenti moslemeid - toimub kultuurilistest marksistidest/multikulturalistidest "reeturite" hukkamine, moslemite deporteerimine ja konservatiivsete poliitiliste agendade sisendamine. Enne kukutatakse aga senised valitsused.

Breivik väidab muuhulgas, et on langenud kaheksa korda moslemite rünnaku ohvriks, teda on ähvardatud ja proovitud röövida. Samuti kirjutab ta oma tutvusringkonnast, kellest paljudel olevat moslemitega saatuslikke kokkupõrkeid.

Breivik peab oma eeskujuks endist bosnia-serblaste liidrit Radovan Karadžićit, kes väidetavalt organiseeris 1995. aastal Srebrenica veresauna, milles hukati tuhandeid moslemeid. On tähelepanuväärne, et Breiviki väitel ajas teda tegudele just Norra valitsuse seotus NATO rünnakutega Kosovo kriisi ajal aastal 1999. Breiviki sõnul tahtsid "meie Serbia vennad" vaid islamit Euroopast välja ajada, saates Albaania moslemid tagasi Albaaniasse.