Kui sellise “kuriteo” ohvriks langeks mõni vähese pealehakkamisega tegelane või niisama targutaja, neelaks ta selle alla või neaks lihtsalt mõttes ahneid kapitaliste. Ent nüüd valisid pankiirid-vampiirid küll valed mehed, keda kiusata.

“Hüvasti, pangad, teie laul on nüüd lauldud!” kuulutas Hinrikuse ja Käärmanni firma Transferwise, reklaamides end nüüd kui knap – viimaks ometi “õiget pidi” pööratud pank, mille valuutavahetuse tasudes pole enam häma ja pettust. Need on lihtsalt umbes kümme korda soodsamad kui pankadel.

Hinrikus imestab, et isegi pealtnäha nutikad inimesed lasevad end pankuritel haledalt tõmmata. Inglismaal teenivad kõik suuremad pangad igal aastal valuutavahetusega kuni 200 miljonit naela.
Western Unioni või mõne säärase rahasiirdeteenusega liigub "papp" küll lihtsasti, ent Londonist ühes “august” sularaha vastu võttes ja Aafrikas teisest välja andes jääb vahendajale ikkagi 15-20 protsenti. See ei saa nii enam kesta!

Transferwise viib kokku inimesed erinevates riikides, et nad saaksid omavahel valuutat vahetada soodsalt (hind alates 1 nael/euro tehingu kohta), pankade “abita”. Teenus on suunatud 200 miljonile välismaal elavale ja töötavale inimesele.

Seni on Transferwise'iga vahetatud kokku ligi 150 miljonit eurot, millega kliendid on säästnud ligi kuus miljonit eurot. Vahetatakse eurosid, dollareid, naelu, franke, žlotte, rootsi ja taani kroone, peagi on lisandumas jeenid, jüaanid, ruupiad jt maailmavaluutad.

Lihtsasti mõistetav sõnum pankade poolse “kottimise” lõpetamisest on paelunud nii Virgini impeeriumi loojat sir Richard Bransonit, kes hiljuti Transferwise'i kiitis, kui ka PayPali asutajast staarinvestorit Peter Thieli, kelle eestvedamisel paigutati firmasse äsja viis miljonit eurot.

Aga mida arvavad uuest sääsest oma tagumikus pangad? Ei midagi. Valitseb ignorants, sest sääsk on veel liiga väike, et tappa. Hinrikust see ei üllata. Ta ei uju vastuvoolu esimest korda.

…edasi lugemiseks logi sisse oma digilehe kontoga.