Headel aegadel liikus Tallinnast Kiievini ulatuva ärihaardega Luman ringi erareaktiivlennukiga, mida ta rentis koos Jüri Käo ja Margus Reinsaluga. Tänavu kavatseb Aeronautica-nimeline ettevõte majandustegevuse sootuks lõpetada. Mida sa lendad, kui firma tootis kahjumit üle miljoni krooni kuus.

Ärimehe investeerimisfirma kannab nime Luman ja Pojad - samamoodi nagu esimese wabariigi aegsel esirikkal Joakim Puhkil oli firma Puhk ja Pojad.

Lumanil on eraldi paraadauto ja eraldi jahil käimise džiip ning Lohusalus isiklik paadisadam.

Kaubandus-tööstuskoda on aastast 1997 kindlalt Lumani kontrolli all. Ta on ühiskondlikult aktiivne, laia tutvusringkonnaga, nutikas, sarmikas, hea jutuga nagu suuri ehituskonkursse võitev ettevõtja peabki olema. Avalikkuse jaoks on ta igati tegija mees.

Vähesed teavad aga, et pankuritele on Luman riskiklient. Pankureid ei huvita šikk elustiil, uhked tiitlid ega riiklike autasude rohkus, vaid laenude teenindamise võime.

Reede õhtul teatas Luman börsile, et oli sunnitud seoses "mõne müügitehingu venimisega" müüma 7,6 protsenti endise Eesti Ehituse, uue nimega Nordecon International aktsiatest.

Teisisõnu: Lumani firma pidi loobuma igast kaheksandast talle kuulunud aktsiast.

Kui tavaliselt on börsiteated emotsioonivabad, siis seekord kasutas suurettevõtja sõna "kahetsus" - hind olnud liiga madal. Kuid ajad on nirud ja kui võlausaldajad istuvad pähe, tuleb müüa odavalt.

Seejuures säilitas Luman talle omase uhke tooni: "Otsustasime jätkata kreeditoride kohustuste täitmist ilma pikendamisläbirääkimisi alustamata, nagu muidu tänastes tingimustes üldjuhul kombeks."

Või on küsimus hoopis selles, et oli juba ette teada pankurite tõrksus laenude pikendamisel?

Ekspress ei tea, missugune pank Lumanit survestas. Võimalik, et see oli Swedbank, kellega ta on kõige tihedamalt seotud. Lumani heaks töötav analüütik Andri Hõbemägi ütles Ekspressile, et "kreeditoride all oli mõeldud meid rahastavaid panku, mitte ühte kindlat panka - me juhime oma võetud laenude portfelli tervikuna". Täpsemaid kommentaare soovitas ta küsida Lumanilt, kes aga sekretäri teatel pole sel nädalal kättesaadav, sest viibib välismaal.

Pärast tehingut jäi Lumanile alles 53,5 protsenti Nordeconist, kuid tal pole nende üle vaba voli. Aastaaruanne ütleb, et kogu see aktsiapakk oli (on?) panditud Swedbanki kasuks.

Rootsi pankurid ütlevad, mida Luman teha tohib ja mida mitte. Kui asjad peaksid hapumaks minema, võtab ohjad üle välismaiste finantshaidega tugevdatud karistussalk, keda Ekspress tutvustas oma eelmises numbris.

Luman pole ainus suurärimees, kes peab hambad ristis kannatama. Samamoodi pidid hiljuti oma teiste äride tarbeks müüma Olympic Casino aktsiaid Armin Karu ja Jaan Korpusov.

Lähemad kuus kuud tulevad Eesti äris põnevad. Urmas Sõõrumaa ütles hiljuti, et võitjad on "need, kes järgmisel kevadel elus on". Seda muidugi juriidilises mõttes.

Nordeconi peremehed

Lumani juhitav firma Nordic Contractors

53,5%

äsja müüdud osa

7,6%

ING Luxembourg

3,6%

Ain Tromp

2,2%

SEB Panga kliendid

1,7%

ülejäänud

31,4%

allikas: e-register