Tallinna ringkonnakohus, detsembri eelviimane päev. Arlet Martinsoni ­kaitsja Sven Sillar rapsab kätega läbi õhu ja ­oigab teatraalselt: "Kus siis prokurör on?" - "Rahu - ta saatis oma seisukoha kirjalikult, palun tutvuge," ja kohtunik ­ulatab kaitsjale paberipaki ning asub ­kahtlustust tutvustama. Selgub, et Martinsoni kahtlustatakse aastatel 2006-2008 Pärnumaal kuritegeliku ühenduse moodustamises, ­sinna liikmete värbamises ja ühenduse juhtimises. Lisaks maksukuriteos, millega riigilt peteti välja 12 miljonit krooni, ning lõpuks ka 248 miljoni kroonise käibega rahapesus.
Kuritegude üksikasju ei avaldata, kuid teada on, et Martinson tegeles klassikalise arvevabriku teenuse osutamise ehk olematute tehingute eest arvete väljakirjutamise abil firmade tegevuskulude kunstliku suurendamisega. Rahapesu kirjeldades on Ekspressile vihjatud eriti laiast haardest, alates kalli mototehnika soetamisest kuni kohalike poliitikute "määrimiseni". Esialgu on need vaid vihjed, nagu ka see, et rahapesu maht võis ulatuda poole miljardi kroonini.
Teadaolevalt kasutas Martinsoni grupeeringu loodud maksuparadiisi teenuseid vähemalt 60 firmat, neist suurem osa Läti päritolu. Ent uurimise käigus võivad andmed muutuda.
Ekspressile on vihjatud, et Martinsoni sõpruskond rahastas Pärnu kurikuulsat poksiklubi, mille vägivaldsetest sigadustest on viimase paari aasta jooksul palju juttu olnud.

Juba 1995. aastal pisteti Martinson aastateks trellide taha mitme eriti jõhkra kuriteo eest. Neljaliikmelise jõugu eesotsas osales ta sügisel 1994 Tallinnas mitmes röövis. Lisaks kahtlustati teda ärimees Teet Aavasalu mõrva tellimises, ent selles asjas mõistis kohus ta õigeks.
Jõugu käekiri oli brutaalne - tungiti korterisse, kus teati olevat kallist tehnikat. Tulirelvaga ähvardades käsutati omanik põrandale, suleti ta suu kleeplindiga ja käed käeraudadega ning tehti korter tühjaks.
Või siis lasti ohvri auto rehv õhust tühjaks ja sõideti autol järel, kuni inimene väljus, et vaadata, mis rehviga juhtus. Seejärel üks-kaks-kolm - püstol kuklasse, rusikahoop või gaasi näkku - taskud tühjaks ja autoga nelja tuule poole.
Jõugu ohvriks sattus ka Ekspressi endine peatoimetaja Aavo Kokk, kellelt rööviti sel moel auto ja dokumendid. Kohtus ei tunnistanud Martinson end üheski episoodis süüdi, väites, et sattus sündmuskohtadele juhuslikult. Ent jõugukaaslaste poolt eeluurimisel antud ütluste ja teiste tõendite põhjal mõisteti ta kahe röövi ja ühe väljapressimise eest seitsmeks aastaks vangi.

2004. aasta alguses sattus Martinson tegutsema koos Ekspressi lugudes korduvalt figureerinud Erkki Vapperiga. Maksu- ja Tolliamet (MTA) saatis Vapperi hiljuti kohtusse riigilt 15 miljoni krooni väljapetmise katse eest. Martinson esineb samas kriminaalasjas kaasaaitajana, sest tema värbas Vapperi firma Faltex Trade fiktiivsete tehingute jaoks tankiste. Kaks aastat hiljem paljastas MTA Pärnus tegutsenud arvevabriku ja saatis Martinsoni koos kuue kaasosalisega riigile kolme miljoni kroonise kahju tekitamise eest kohtu alla.