Taasavaldame toonase artikli. Tekst ilmus esmakordselt 2014. aasta 13. märtsil.

Ülemineval pühapäeval saadeti Vene saatkonna eest välja kõige hullem signaal, mida Eesti kohta praegu saab saata.

Seal rüseles pikk agressiivse näoga mees, sinimustvalge haakrist käsivarrel. Sigadus ja provokatsioon, ütles süda seda nähes. Siis turgatas: ma tean ju seda meest.

Tundsin teda Valdo Paddari nime all. 30 aastat tagasi liikus ta Tartus, tegi diskosid, nautis oma esinemisi väga. Oli tookord selline heleda lokiga musklis Adonis. Elas ühe mu imekauni tõmmu kooliõega, kellest praegu on saanud panganduse tipptegelane.

Ükskord kukkus diskor Paddar otse lavalt nõukogude võimu kiruma. Ta võeti kinni, istus neli aastat ja tuli välja ägeda vabadusvõitlejana. Võib öelda – meie mees.

Registreeris kodanikke Kodanike Komiteesse. Putkas Rootsi ja registreeris ka Tiit Madissoni. Taastas vabadussõdalaste kalmistu Viljandis Riia maanteel, selle paistel valiti linnavolikokku. 1999. aastal korraldas direktorina Tartu laulupeo. Siis restaureeris mööblit.

Nüüd on välja löönud vangilaagris saadud suhkruhaigus. Valdo ütleb, et saab haiguspensioni 230 eurot kuus.

Elmo Ant

Valdo on elus palju vaielnud ja kraagelnud. Tassinud Laidoneri ratsamonumendi juurde heinu, sest talle ei meeldi “riigireetur Laidoner”. Olgu, ütleme karmimalt, Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlaku sõnadega: “Paddar ja Tiit Madisson on äärmuslased, kes räägivad väga huvitavalt, ainult jutt hüpleb ühelt teemalt teisele. Sisuline seos mõtete vahel puudub.”

Heakene küll. Internetiajastul hüplevad meist nii mõnegi mõtted ühelt teemalt teisele. Ja ega poliitiline ideoloogia pole kunagi olnud väga selge asi. Näiteks Kremli jaoks on fašist vist igaüks, kes Vene türannia alla ei heida. Mind aga huvitas konkreetselt: mis viis 52aastase mehe sinimustvalge haakristiga Vene saatkonna kõnniteele kaamerate ette, piketti segama. Ajal, mil Venemaa just sõdib Ukraina “fašistide” vastu. Võib-olla on 230 eurot kuus vähe ja keegi maksab sellise ropu tembu eest?

Sõidan Paddariga kohtuma. Meenuvad Nõmme rahvuslaste naljad: pikad plekkmantlid, külgkorviga “Zündappi” mootorratas ja sõit üle Vabaduse platsi, Saksa kiiver peas. Selline üle maailma levinud stiilinali.

“Valdo, miks su haakristil just sinimustvalged värvid on?”

“Meil oli üks Tartu seltskond, kellega neid käesidemeid meisterdasime. Abakhani kangakaupluses polnud aga õiget tooni punast, et punamusta sidet teha. Valisime siis sinise värvi.”

Elmo Ant

Nagu selgub, on Paddar läbi käinud Teinoneni pundiga, kes tellisid Tartus punamusti haakristiga torte ja lippe (kuni Lipuvabrik “vedelaks lõi”). Valdo arvab muuseas, et kohtus ka Anders Breivikiga. Breivik on teadupärast Eestis viibinud, ja Valdo arust oli ta seesama beežis mantlis norralane, kes neil pool ööd Wilde pubis ja tänaval kaasas tolknes, ikka kiites, kui julgelt Eestis võib Hitleri sümboolikaga vehkida.

“Teinonen on provokaator,” ütleb Valdo ründavalt. “Teinonen ja kommunist Bäckmann on tegelikult sama punt.”

Aga Valdo ise? Kas ta ennast provokaatoriks ei peagi?

“Keegi pole mulle pennigi maksnud. Elan 230 euroga kuidagimoodi ära. Torkasin pühapäeval Nõmmelt Pikale tänavale minnes selle käesideme taskusse. Ja kui üks vene mees heiskas haakristiga plakati tekstiga “Bandera, getj s Ukrainõ”, siis mõtlesin, et oot – ma sulle näitan fašismi! Eurofašism on hoopis see, kui läheme Krimmi kaitsma, ise anname samal ajal venelastele Setumaa ära!”

Vene saatkonna ees oli palju elukutselisi rahvuslasi. Tunne Kelam koos Mari-Anniga; Eerik-Niiles Kross mitme seltsilisega; Anonymouse näomaskiga tüse mees, kelles Paddar kohe tundis ära temaga koos Rummus kinni istunud riigiametniku. Ja leidus ka musta musketärihabemega mees, kes Paddari käsivarrelt sinimustvalge lindi hetkega maha rebis.

Poliitik Kojamees ütles aga Paddarile otse: oled siin vale mees vale märgiga.

Ühesõnaga, demonstrantide moraalne kompass oli paigas. See ongi käesoleva loo mõte. Anonymouse mask nõudis, et tema kunagine Rummu laagrikaaslane sinise nutsaku tagasi saaks. Musketärihabe andiski käesideme tagasi ja rohkem Paddar seda ei “heisanud”. “Muuseas, mu nimi pole enam Valdo Paddar. Olen nüüd Elmo Ant.”

Elmo, siis Elmo. Lugesin Õhtulehest, et Elmo ei leia Venemaa avarustest kuidagi üles oma kadunud isa. Elmo on koguni “Sind otsides” saatesse püüdnud pääseda.

Võib-olla arvab isa tähelepanust unistav lihtsameelne kähmleja, et Vene saatkonna kaamerate ees haakristi näidates jõuab pilt temast ka tema kauge isani? See oleks leebe selgitus Nõmme pahareti käitumisele. Igatahes ei leidnud ma Elmol seost mingite natsidega. Meil Eestis polegi natsiorganisatsioone. Kas kuulete, maailm? Muide, Natsionaalsotsialistlikusse Saksa Töölisparteisse üldiselt ei võetudki teisi peale sakslaste.

Lõpuks lubab võitleja Elmo mulle kättemaksu “läbi konkureerivate meediakanalite”. Head libisemist!

Internetist leiab Valdo Paddari – Elmo Andi kohta nii mõndagi huvitavat.

■Äriregistri andmeil oli Elmo Ant aastal 2011 Eesti Vabaduspartei – Põllumeeste Kogu esimees. Selle partei liige oli ta 8. juunist 2010 kuni 7. juulini 2011. Üks kuu ja üks päev hiljem astus ta aga uuesti samasse parteisse ja oli liige 7. aprillini 2012.

■Enne seda oli ta ERSP ja Isamaaliidu liige, viimasest visati 2005. aastal välja.

■2013. aastal asutas koos viie mõttekaaslasega MTÜ Radikaaldemokraadid, nende hulgas oli ka riigikogust arvuti varastamisega tuntuks saanud Meelis Kaldalu.

■Varem on Paddar olnud tegev hulgas kummaliste nimedega MTÜdes: Mees muutuvas maailmas, Tepidus Ventus jt.

■2011. aastal kirjutas Sakala, et Paddar kasutas riigikogu valimiste kampaaniaks 10 123 kasiinos võidetud eurot.

■Vabaduspartei teabetoimkonna andmeil sattus Paddar 1998. aastal Soomes vahi alla oma naisele ja 1aastasele lapsele kallaletungimise eest. Talle mõisteti 10kuuline tingimisi vanglakaristus kokku üheksa kuriteo eest, kohtu järel pöördus mees Eestisse tagasi.

■Oma esimese kriminaalkaristuse sai Paddar aga juba 1981. aastal: 100 rubla trahvi huligaansuse eest.

■Elmo Ant aga huvitub sügavuti Eesti ajaloost. Tema oma sõnade järgi (kirjaviis muutmata): “Tohiks ehk meenutada, päev enne 80 aasta sündmuste kordust, et olen tutvunud pea kõigi (seoses raamatu materjalidega, sest ka Heinz v. Ungern-Sternberg oli Patareis kinnipeetavana kaasosaluses Artur Sirgu põgenemisega, mis algselt oli planeeritud Heinzu eralennukiga) Viljandimaa vapside toimikutega ERAs ja tean, ka neid peeti millegipärast- fašistideks.”