Savisaare tagandamise eelnõu toetavad kõik Tallinna volikogu opositsionäärid - isamaaliitlased, reformistid ja sotsiaaldemokraadid.

Allkirjade kogumine alustati 29. aprillil ning selle põhjuseks olid Savisaare sõnavõtud pronkskriisi ajal, mis rahvuslaste hinnangul üritasid lõhestada eestlasi. 9. maiks oli kogunenud 98200 allkirja Savisaare tagandamiseks. Nimekirja puhastamisel läbunimedest jäi alles 96678 allkirja, millest 11848 on antud alaealiste poolt.

"Tallinna linnapea suutmatus teha koostööd Vabariigi Valitsusega, oskamatus käituda diplomaatiliselt ning tahtmatus võtta enesele vastutust, mis kaasneb linnapea ametiga, on teinud Edgar Savisaarest meie silmis mehe, kes ei ole vääriline Eesti Vabariigi pealinna juhikohale," sõnas Rahvusliku Liikumise juht Anti Teraväe. "Ajal, mil Eesti rahvas peab toetama oma valitsust ning mõistma kategooriliselt hukka mitu ööd kestnud marodööritsemise, tegeleb Tallinna linnapea jõudsalt Eesti riigiesindajate mustamise ning marodööride õigustamisega."
Nimekirjad on kavas edastada ka Tallinna linnavalitsusse, Harju maavanemale, vabariigi valitsusele ning ka Tallinna linnapeale, Edgar Savisaarele.

Isamaa ja Res Publica Liidu, Reformierakonna ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonid teatasid, et kui Edgar Savisaar ise tagasi ei astu, on võimalik, et tema suhtes esitatakse umbusaldusavaldus. Selle edukus on aga ebatõenäoline, kuna opositsioon on volikogus napis, aga kindlas vähemuses.

 

Sotsiaaldemokraadid pärivad Savisaarelt aru linna maine kahjustamise kohta

Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Maimu Berg esitab täna linnapea Edgar Savisaarele arupärimise viimase tegevuse kohta aprillimässu ajal.

„Oleme Teid viimaste nädalate kriitiliste sündmuste ajal näinud tegemas väga vastakaid avaldusi. Meenub esimese mässuöö kõige raskematel hetkedel oma kabineti aknast Vabaduse väljakule vaatav linnapea, kes rahuloleva ilmega teeb telekaamerasse valitsuse ja politsei tegevust kritiseeriva avalduse. Selle asemel võinuks linnapea kutsuda avalikkust üles mõistlikule ja seaduskuulekale käitumisele. Mõned tunnid varem nägime linnavolikogu saalis sedasama linnapead, kes ei küsinud pronkssõduri ümarlaual vabariigi valitsuse otsuseid kaitsnud kaitseministrilt mitte ühtegi küsimust," seisab Bergi arupärimises.

„Millist Savisaart peaksime uskuma. Kas seda, kes eitas kohtumist Eesti valitsuse väljavahetamist nõudnud Vene riigiduuma delegatsiooni juhiga volbriööl Ain Seppiku juures? Või seda Savisaart, kes teatas mõned päevad hiljem, et  tegelikult sai Slutskiga korraks volbriööl Seppiku kodu uksel paar sõna siiski vahetatud? Või ehk on olemas selles loos veel kolmas tõde," küsib Maimu Berg.

Maimu Bergi hinnangul on Savisaare taoline käitumine Eesti riigile rasketel hetkedel kahjustanud oluliselt kogu Tallinna mainet ja kahandanud usaldust tema kui linnapea vastu. „Kus on tõde ja kuidas kavatsete, härra linnapea, taastada oma usalduse linnavolikogu opositsioonisaadikute ja tallinlaste enamiku silmis," esitab Berg Savisaarele küsimuse.

 

Noorteühendused nõuavad Savisaare tagasiastumist Tallinna linnapea kohalt

Isamaa ja Res Publica Liidu, Reformierakonna ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna noorteorganisatsioonid ei pea võimalikuks Edgar Savisaare jätkamist Tallinna linnapeana.

Demokraatlikus maailmas on kirjutamata seadus, et kriisiolukordades unustavad erakonnad omavahelised tülid ja koonduvad pääsetee leidmise nimel ühtseks jõuks. Tallinna linnapea, Keskerakonna liidri Edgar Savisaare jaoks see põhimõte Tallinna aprillisündmuste ajal ei kehtinud.

Savisaar veeretas südamerahuga kogu vastutuse Tallinnas toimunud massirahutuste eest Vabariigi Valitsusele, esitledes ennast justkui Eesti riigivõimust väljaspool seisvana. Koosmeele otsimise asemel lisas Savisaar õli tulle lausdemagoogiliste loosungitega valetavast valitsusest, ühiskonna lõhestumisest, algavast väljarändest ja vastuolude kandumisest põranda alla.

Sellist vastutustundetut kehtiva riigikorra vastast rünnet ei tohiks üks omavalitsusjuht ja ühe suure erakonna esimees endale mingil juhul lubada - olgu poliitilised erimeelsused parajasti millised tahes.

Isamaa ja Res Publica Liidu, Reformierakonna ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna noorteorganisatsioonid leiavad, et Edgar Savisaare käitumine Tallinna aprillisündmuste ajal on muutnud võimatuks tema jätkamise Tallinna linnapeana. Kuigi Savisaarel nappis mehisust erinevalt lahkunud Jeltsinist, kes rasketel hetkedel tankile ronis ja rahvaga kõneles, jätkub tal loodetavasti taipu tagasi astuda - kasvõi selleks, et pidada iseendaga aru, mida ta möödunud kriitilistel päevadel tegi või tegemata jättis.

Kui Edgar Savisaar otsustab siiski oma toolist kinni hoida - ühtlasi eirates Eesti Rahvusliku Liikumise poolt kogutud 96 678 elektroonilist allkirja tema tagasiastumise nõudes -, teevad noorteühendused oma erakondade esindajatele Tallinna volikogus ettepaneku tõsiselt kaaluda Savisaare suhtes umbusaldusmenetluse alustamist.