Kui klassiruumi uks on klaasist, peab õpetaja esimese asjana klaasi katma, et tulistaja sisse ei näeks.

Lapsed peavad varjuma toolide taha, olema madalal või pikali ning püsima vaikselt, et teisel pool ust asuv kurjategija ei taipaks, et keegi asub ruumis.

Kuule võib kinni pidada arvutimonitor või läptop. Võimalusel tasub end hoida nende taha.

Lapsed peavad mobiiltelefonid välja lülitama, et vältida võrgu ülekoormust. Telefonihelin võib reeta ka varjujate asupaiga. ­Õpetaja peab lülitama telefoni hääletule režiimile, ta saab vajadusel anda ­numbrile 110 teavet õpilaste olukorrast ja kurjategija liikumisest. Õpetaja fikseerib varjumise alguse aja, sest ­oodates tundub aeg reaalsest pikem.

Lapsevanematega võtab esimesel võimalusel ühendust kooli juhtkond.

Õpetajatel on keelatud tulistajaga läbi rääkida, sest maailmapraktika kohaselt on sellised katsed lõppenud surmaga. Ka ei tohi õpetaja minna klassist välja esmaabi andma, sest see võib lõppeda talle saatuslikult. Tuleb helistada numbril 112, kirjeldada olukorda ja anda abivajaja täpne asukoht.

Õpetaja ega õpilased ei tohi vaikuse tekkides kooli peale uitama minna – esineb võimalus, et rünnak pole veel lõppenud, kurjategijaid on mitu jne. Evakueerimisluba antakse alles siis, kui on tagatud täielik turvalisus.

Mõnes koolis on koolitulistamise (äkk­rünnak) puhuks kindel parool õpetajatele, mida levitatakse kooli siseraadio kaudu.

Tallinnas Rocca al Mare koolis tuletavad õpetajad igal sügisel õpilastele meelde, et häda korral vaadake kalendri taha. Kalendrid ripuvad klassiruumide seintel.

Õpetajad kleebivad juhised hädaolukorras käitumise kohta kalendrite tagakülgedele, sest siis ei tuleta juhised õpilastele hädaohtu pidevalt meelde. Samas on need pidevalt kättesaadavad.

Rocca al Mare kooli psühholoogi Rita ­Rätsepa sulest ilmus kolm aastat tagasi käsiraamat “Olla olemas”, mis on mõeldud nii koolide kui lasteaedade õpetajatele kriisiolukorras käitumiseks. Raamat sisaldab käitumisjuhised alates lapse depressioonist kuni koolitulistamiseni. Raamatuga kaasnes õppefilm “Sul on ainult üks elu” küberkiusamise, tulekahju ja koolitulistamise kohta, kus peaosi mängivad Karol ­Kuntsel ja Ott Sepp.

Raamat ja õppefilm peaksid olemas olema kõikides koolides üle Eesti.

Karksi-Nuia kooli õpetaja Katrin ­Johan­soni sõnul on nad õppefilmi vaadanud koos lastega klassijuhataja tunnis. “Üldjuhul tuleb äkkrünnaku puhul vältida ­rahvamasside tekitamist. Kui tulistaja pole samas ruumis, siis ruum lukku, kardinad alla, pikali põrandale, akendest-ustest eemale, mobiilid välja. Vaikus majja, reageerida tohib alles tuvastatud koolitöötaja pöördumisele, isegi mitte suvalisele inimesele, kes ütleb, et on politseist,” selgitab Johanson.

Rocca al Mare koolis mängiti ühel koolivaheajal läbi koolitulistamise ja pommiohu stsenaarium. Kohal olid päästeamet ja politsei, lapsi mängisid Punase Risti töötajad ja Politseikooli kadetid.